Bursa de Valori București (BVB) este în letargie în ultimele săptămâni, cu o lichiditate redusă a pieței și volume mici de tranzacționare. Paradoxal, piața nu a scăzut semnificativ în ansamblu, ci mai degrabă se află în stagnare. O evoluție în „lateral“, care ar trebui să indice „acumulare“ pentru o creștere în viitorul apropiat. Adică în toamnă.
Investitorii arată lipsă de încredere prin volumele mici de tranzacționare, care nu vine doar din interior, adică din România, ci și din exterior. Economia noastră nu merge strălucit deloc, dar la nivel de indicatori macro situația nu este integral negativă. Pe extern însă, asistăm la un val de evenimente care nu susțin piețele de capital, cum ar fi viitoarea decizie a Federal Reserve legată de programul de stimulare financiară a economiei, prin tipărire de bani, renumitul „quantitative easing“.
Mai mult, piețele mature au și ajuns la maxime, cu cotații peste cele de dinaintea izbucnirii crizei financiare din 2007, zonă în care piețele emergente, inclusiv România, mai au mult de recuperat. Dar investitorii străini nu se mai grăbesc să cumpere. Deși ar fi înclinați către zonele în dezvoltare, care pot oferi randamente mai bune, aceștia se feresc de orice potențială instabilitate, iar la acest capitol regiunea noastră are destule probleme (Grecia, Cipru, Turcia). De asemenea, zona Europei de Est chiar se află, în prezent, pe un trend de depreciere a monedelor naționale în raport cu euro și cu dolarul american.
Interesant este un alt fenomen, pe care îl putem identifica la noi acasă. Mai exact, evoluția ex-dividend a acțiunilor. O mare parte a creșterilor din primele luni ale anului se datorează dividendelor pe care companiile listate le oferă acționarilor. Pentru a beneficia de participația la profit, investitorii cumpără titluri și le vând după data de referință stabilită în AGA pentru plata dividendelor. Dacă aprecierea cotației s-a făcut exclusiv pe seama dividendelor, atunci corecția este echivalentă sau mai mare decât randamentul oferit de dividend (raportat la prețul de achiziție din data cum-dividend, ultima zi de cumpărare pentru a beneficia de dividend).
Dintr-o analiză Intercapital Invest, reiese că evoluția acțiunilor a fost mai bună decât co­rec­ția anticipată. Dintr-un total de 25 de acțiuni analizate, 18 au avut deprecieri mai mici, la data ex-dividend, decât randamentul calculat, două au avut evoluții neutre, iar cinci au consemnat deprecieri mai mari. „Situația este ușor mai bună decât cea de anul trecut, când din 18 titluri analizate, 11 au avut deprecieri mai mici decât randamentul dividendului, trei au avut deprecieri mai mari, iar patru au avut deprecieri echivalente“, spune Daniela Ropotă, analist Intercapital Invest.
Așteptări pozitive pentru viitor

Cele mai bune evoluții s-au întâlnit la SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Oltenia, Petrom, VAE Apcarom, Zentiva, BVB și Fondul Proprietatea. Contextul de piață și așteptările legate de evoluția viitoare a acestor companii au făcut ca deprecierile să fie mai mici decât randamentele. Cu alte cuvinte, titlurile nu au fost achiziționate doar pentru participarea la profit, ci și pentru încrederea în viitorul acestora. „În general, titlurile se corectează la data ex-dividend în funcție de anticipările asupra emitentului și de piață“, spune Ropotă. „Dacă randamentele sunt mici, atunci evoluția prețului este puțin influențată de trecerea datei ex-dividend, mai ales la acțiunile puțin lichide, unde volatilitatea este ridicată“.
Printre companiile ale căror acțiuni s-au depreciat cel mai mult se află și SIF Moldova, Conted și Farmaceutica Remedia. O situație particulară se găsește la Artego, care la data ex-dividend a avut o apreciere de 8,8%, în timp ce randamentul dividendului a fost de 5,64%.
În acest caz, explicația constă în faptul că unii acționari au ales să nu participe la profit, fiind considerat prea mic, și au intrat la cumpărare după data ex-dividend, în timp ce acționarii care au ales dividendele și-au păstrat titlurile și după data res­pectivă. Ambele tipuri de acționari au așteptări pozitive din partea companiei, cu atât mai mult cu cât emitentul a publicat, cu doar o zi înainte de ex-dividend, rezultate slabe pentru primul trimestru al anului.

Dacă randamentele sunt mici, atunci evoluția prețului este puțin influențată de trecerea datei ex-dividend, mai ales la acțiuni puțin lichide.
Daniela Ropotă, analist, Intercapital Invest

8,8%
este aprecierea titlurilor Artego la data ex-dividend, dar un rol important îl au așteptările investitorilor legate de viitorul companiei

18
acțiuni au avut deprecieri mai mici decât randamentul dividendelor la data ex-dividend, conform analizei Intercapital Invest