Tărăgănarea listării Fondului Proprietatea, combinată cu creşterea preţului caselor şi terenurilor, îi transformă pe proprietarii de case naţionalizate care au primit deja titluri de despăgubire în perdanţi.

Silvia Miu, din oraşul Piteşti, a primit, în urmă cu un an şi jumătate, 701 milioane de lei vechi sub formă de titluri de valoare nominală din partea statului, în contul locuinţei care îi fusese naţionalizată de regimul comunist. În vara lui 2006, titlurile au fost transformate în titluri de despăgubire, proprietatea fiind reevaluată, la 748 de milioane, cu 6,7% mai mult. Timpul a trecut de atunci, iar titlurile de despăgubire au rămas la aceeaşi valoare. Imobilul, între timp, valorează deja ceva mai mult. Potrivit anunţurilor de vânzare pentru terenurile din zonă, preţul unei proprietăţi similare ar fi chiar de 50.000 de euro (1,7 miliarde lei vechi). „Ne-am mulţumi însă şi cu cei 748 de milioane, dacă am putea beneficia de ei acum“, spune Silvia Miu.

În aceeaşi situaţie se află majoritatea celor care au primit titluri de despăgubire, ale căror proprietăţi confiscate îşi măresc valoarea, dar în beneficiul altora.

Creşterile de preţuri de pe piaţa imobiliară fac ca, pentru proprietăţi similare, despăgubirile să fie diferite, la momente diferite. Asta pentru că timpul, pe piaţa imobiliară, înseamnă bani, foarte mulţi bani. De exemplu, preţurile de vânzare ale terenurilor din Capitală şi zonele limitrofe au crescut cu 25-50%, din luna februarie 2006 (de când au început să se preschimbe primele titluri şi până la sfârşitul lunii decembrie 2006), potrivit unui raport de piaţă al firmei de consultanţă imobiliară Richard Ellis. La această creştere se mai adaugă încă 10-15%, cu cât s-au scumpit proprietăţile numai în primele luni ale acestui an, imediat după aderarea la Uniunea Europeană. O evoluţie asemănătoare a înregistrat-o şi piaţa rezidenţială, aici media de creştere a preţurilor fiind de 35% în 2006.

Nici foştii proprietari care au primit titluri după vara lui 2006 nu au fost scutiţi de „deprecierea“ evaluărilor făcute de specialişti. Din septembrie 2006 şi până la sfârşitul anului, creşterile au fost de peste 25% la terenuri şi 20% la construcţii rezidenţiale. Cele mai mari pierderi le au foştii proprietari care au deţinut vile centrale sau terenuri în zone semicentrale, unde se construiesc blocuri noi, în principalele oraşe din ţară, pe aceste segmente de piaţă imobiliară creşterile de preţ fiind de peste 60-70%, din luna februarie a anului 2006 şi până astăzi.

Şi în perioada imediat următoare este de aşteptat ca preţurile să crească. Chiar dacă în ultimii doi ani s-a înregistrat o creştere a preţurilor la terenuri între 50% şi 400%, potrivit lui Daniel Miţarcu, consultant senior la departamentul Terenuri al DTZ Echinox, scumpirile ar mai putea dura o perioadă, destul de scurtă, după care preţurile se vor stabiliza. Această teorie este valabilă pentru Bucureşti, în restul oraşelor preţurile fiind încă foarte mici şi investiţiile încă la început. Dacă din februarie 2006 şi până astăzi cel mai mult au pierdut bucureştenii, până la sfârşitul lui 2007 cel mai mult de pierdut vor avea foştii proprietari care au primit titluri în contul terenurilor sau locuinţe deţinute în trecut în alte zone. Pe teritoriul sau la marginea unor oraşe precum Timişoara, Cluj Napoca, Craiova şi Ploieşti salturile preţurilor la imobile – case, terenuri agricole sau intravilane ar putea depăşi 20-30% în acest an, potrivit estimărilor agenţiilor imobiliare.

Potrivit unui calcul al revistei Capital, valoarea de piaţă a proprietăţilor pentru care au fost emise titluri de despăgubire a înregistrat o creştere între 50 şi 60 de milioane de euro (26% în medie) faţă de momentul iniţial. Calculul a fost făcut plecând de la sumele titlurilor de despăgubire emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru fiecare judeţ, în funcţie de momentul emiterii titlurilor şi de creşterea preţurilor din piaţa imobiliară în lunile care s-au scurs până acum.

Concret, cam la atât se ridică, până acum, preţul pe care îl plătesc despăgubiţii pentru întârzierea listării Fondului Proprietatea, listare care ar fi oferit posibilitatea valorificării acelor titluri de despăgubire.
Dacă luăm în calcul estimările de creştere pentru piaţa imobiliară şi cele cel puţin opt luni anunţate, optimist, până la listare, de către oficialii fondului, rezultatul este o cifră şi mai mare, care depăşeşte 80 milioane de euro. Şi ceasul ticăie în continuare. 

50-60 milioane euro

sunt creşterile estimate de Capital pentru proprietăţile în contul cărora s-au emis titluri de despăgubire. Calculele au la bază sumele comunicate de ANRP şi estimări din piaţa imobiliară

29-1693-03actualitatea12.jpg