29-1670-15conjunctura12_1.jpgLegea prevede ca sumele încasate de România în contul creanţelor externe să fie virate către Fondul Proprietatea. În 2006, au fost recuperate 6,6 milioane de dolari, iar anul acesta Congo şi-a plătit o parte din datorie.

Mulţi au râs atunci când au aflat că o parte însemnată a activelor Fondului Proprietatea o reprezintă datoriile de dinainte de 1989 ale unor ţări bananiere. Sutele de milioane de dolari pe care state ca Mozambic, Guineea, Sudan sau Congo trebuiau să le returneze României erau considerate de toată lumea istorie. Dar lucrurile nu stau chiar aşa. Aproape în fiecare lună, în conturile instituţiei care ar trebui să se ocupe cu despăgubirea proprietarilor deposedaţi de regimul comunist intră zeci de mii de dolari sau euro, tranşe din datoriile devenite, la rândul lor, istorice.

„În 2006, către Fondul Proprietatea au fost virate sume din recuperarea creanţelor externe în valoare de peste 17 milioane lei (n.r. aproximativ 6,6 milioane de dolari). În anul 2007, până în acest moment, s-au primit 30.103 dolari de la Congo“, susţine Cristina Stihi, directorul de comunicare al Fondului Proprietatea. În afară de Congo, până acum, la Fond au mai „cotizat“ Albania, Bangladesh, Federaţia Rusă şi Grecia. Cea mai mică tranşă încasată a fost de aproximativ 29.000 de dolari, iar cea mai mare de aproape 2,8 milioane dolari.

Cine şi cum trebuie să ne dea bani?

Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, România mai are în acest moment de încasat 1,4 miliarde de dolari şi 1,1 miliarde ruble transferabile (aproximativ 42 de milioane de dolari la cursul actual) de la 15 state. Toate aceste sume ar trebui să fie plătite în baza unor acorduri interguvernamentale, însă este greu de anticipat în ce măsură vor fi ele obţinute. „În totalitate nu se pot recupera, că de aceea au ajuns creanţe. Este vorba însă de coeficientul de recuperare, mai exact câţi cenţi se pot primi pentru fiecare dolar“, spune Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicată (GEA). În prezent, Guvernul negociază plata creanţelor cu aproape toţi datornicii României. Există şi excepţii. „În diversele întâlniri oficiale, autorităţile cubaneze au recunoscut datoria faţă de România, dar au afirmat că partea cubaneză nu se poate angaja în scris cu privire la perioada şi modalităţile de rambursare, datorită situaţiei economice deosebit de dificile pe care o traversează“, a declarat pentru Capital Ştefan Petrescu, directorul general al Direcţiei Generale de Finanţe Publice Externe din cadrul Ministerului de Finanţe. Datoria Cubei faţă de România se ridică la 1.097 milioane de ruble transferabile.

De obicei, plăţile datoriilor sunt influenţate de conjunctura internaţională. De exemplu, după embargoul instaurat Irakului, autorităţile de la Bagdad au încetat plata oricărei creanţe. Odată cu înlăturarea regimului Hussein, s-au reluat negocierile cu guvernul de la Bagdad. Rezultatul este considerat de mulţi un mare eşec – 80% din datorie a fost ştearsă, iar restul sumei, adică peste 977 de milioane de dolari (în care sunt incluse şi dobânzile de întârziere) va fi achitată eşalonat, începând cu anul 2009. Este o practică la nivel internaţional ca ţările foarte sărace să fie scutite de datorii. Un exemplu este şi Guineea, care, după intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale prin intermediul iniţiativei HIPC (Heavily Indebted Poor Countries), a obţinut o reducere a datoriilor cu peste 800 de milioane de dolari. Astfel, pentru ţările care au de recuperat creanţe, cea mai simplă variantă, dar şi cea mai eficientă, este cesionarea datoriilor.

„România poate să-şi vândă creanţele pe piaţa secundară a datoriei externe. Sigur, trebuie să accepţi o pierdere – poţi să ajungi la 10, 20 de cenţi recuperaţi la fiecare dolar. După părerea mea, mâine ar trebui vândute toate creanţele. Cât se ia, se ia.“, încheie Liviu Voinea. 

CUBA are datorii de 1.096.932.442 de ruble transferabile (aproximativ 42 milioane de dolari), însă refuză plata. În schimb, toţi cei 546.950 de dolari pe care R.P.D. COREEANĂ îi are de achitat sunt aşteptaţi în perioada imediat următoare. Una dintre cele mai mici datorii o are MONGOLIA, cu 3.049.979 de ruble transferabile (116.808 de dolari la cursul actual).