”2020 este mâine. Evident, ținta de 80% nu poate fi îndeplinită. Termenul e foarte scurt. Contorizarea inteligentă e un sistem care implică investiții nu doar în acel contor, ci în tot sistemul de comunicații și transmitere a datelor de la client la operatorul de distribuție”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie. Iar procesul nu e întârziat din cauza operatorilor de distribuție, ci din cauza unor reglementări. Bineînțeles că procesul continuă.

La general vorbind, aceasta a mai spus că numai în 2016, operatorii din domeniu au investit peste 600 mil. euro. Pe de altă parte, Silvia Vlăsceanu a punctat că sectorul energetic se confruntă și cu lipsa de muncitori calificați.

”Încercăm să derulăm un proiect, cu o campanie de informare încă din școala generală. Țara mai are nevoie de muncitori calificați în domenii strategice. Noi investim în studenți care, după ce termină o facultate, se grăbesc să plece în altă țară”,  a adăugat ea.

Aducând în discuție termenul de ”independență energetică”, Vlăsceanu a spus căm de fapt, ar trebui să-l reformulăm și să ne dorim să reducem dependenț de importuri.

”Să ne gândim că, într-o sută de ani, am consuma din resursele energetice cât nu a consumat omenirea. Ar trebui să ne dorim sa fim producători de petrol și gaze naturale și peste o sută de ani”, a mai declarant ea.

Dezbaterea “Energie pentru Viitor” a fost organizată de revista Capital cu sprijinul principalilor jucători din domeniu: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica.