Sistemul RO-ALERT, implementat de autorităţile din România, le transmite oamenilor mesaje pe telefonul mobil pentru a-i avertiza de unele fenomene naturale periculoase sau incidente ce au loc în zona în care locuiesc.

Mesaje RO-ALERT care sosesc chiar şi după ce un fenomen meteo s-a încheiat! Cum explică Raed Arafat?

De multe însă, românii s-au plâns că atenţionările venite din partea RO-ALERT au sosit pe telefon în timp ce un fenomen meteo periculos avea loc sau chiar după terminarea acestuia, caz în care este deja inutil.

În şedinţa cu prefecţii de joi de la Palatul Victoria, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a încercat să-i explice premierului de unde apar aceste întârzieri în trimiterea mesajelor.

Arafat susţine că mesajele se trimit imediat ce avertizările meteo vin de la ANM, însă fiind vorba despre atenţionări de tip nowcasting, de multe ori acestea vin în ultimul moment.

“Insist asupra trimiterii mesajelor RO-ALERT şi ce trimitem pentru informare prin TVR şi prin aplicaţia DSU, din timp. Aş dori să explic, au fost întrebări de ce mesajele RO-ALERT foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul în care a început fenomenul.

Asta este pentru că este fenomen nowcasting și se află despre el tot foarte târziu de către ANM. Când ANM ne informează că au aflat de fenomen, noi imediat transmitem mesajul. Dar fiind fenomen nowcasting, timpul la dispoziţia noastră este scurt, iar din cauza asta vine la scurt timp înainte de apariţia fenomenului”, a explicat, marţi Raed Arafat.

Bilanţul furtunilor şi inundaţiilor din ultimele zile în România

Vorbind şi el despre bilanţul inundaţiilor, premierul Florin Cîţu a spus că doar marţi, 20 iulie, au fost afectate 34 de localități din 14 județe. În total, au fost afectate 80 de localităţi din 20 de judeţe în ultimele cinci zile.

“Vreau să mă sigur că știm exact de ce avem nevoie în plan local, ca nimeni să nu sufere în perioada următoare. Am mai auzit când mai discutam despre inundații că totul este sub control. Aș vrea să cântăriți foarte bine când spuneți acest lucru”, le-a transmis Florin Cîţu autorităţilor locale.

“Mâine, în şedinţa de Guvern se aprobă hotărârea cu resursele financiare, din Fondul de Intervenţie, pentru reparaţiile făcute de la începutul anului şi până acum în urma evenimentelor meteorologice. Asta înseamnă că ar fi bine ca ceea ce se întâmplă acum să fie evaluat rapid ca să putem să alocăm resursele la rectificarea bugetară.

Şi aş vrea să aveţi evaluările la faţa locului rapid, apoi, Prefectura ştie foarte bine procedura, trimiteţi către Ministerul Dezvoltării evaluările ca să putem să avem la rectificarea bugetară resursele alocate pentru ceea ce se întâmplă în acest moment”, a adăugat premierul.

Sursa foto: INQUAM Photos, Bogdan-Ioan Buda