Veşti deloc bune pentru fanii TikTok!

Dacă nu respectă regulile UE, aplicaţia TikTok ar putea fi interzisă în Europa

Celebra aplicaţie ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană. Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă, a transmis companiei chineze ByteDance că trebuie neapărat să îşi accelereze eforturile de a respecta legislaţia europeană.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, TikTok ar putea primi interzis la nivelul UE, notează jurnaliştii agenţiei Reuters.

Thierry Breton a oferit şi un termen până la care compania din China trebuie să îşi rezolve situaţia, pentru a putea opera în continuare în Uniunea Europeană: luna septembrie.

„Nu vom ezita să adoptăm întreaga gamă de sancţiuni pentru a ne proteja cetăţenii, dacă auditurile nu arată respectarea deplină a legislaţiei”, a afirmat comisarul european pentru Piața Internă.

„Cu cât audienţa are o vârstă mai mică, cu atât este mai mare responsabilitatea. Nu este acceptabil că în spatele unor dispozitive aparent inofensive şi amuzante utilizatorii au nevoie de doar câteva secunde pentru a accesa conţinut nociv, care uneori ameninţă viaţa. (…)

DSA include sancţiuni descurajatoare, inclusiv interzicerea în UE în cazul unor încălcării repetate severe care ameninţă viaţa sau siguranţa oamenilor”, a adăugat Thierry Breton.

Chinezii de la TikTok dau asigurări că vor respecta toate regulile stabilite de către Uniunea Europeană în domeniu

Există o listă lungă de reguli pentru platformele sociale, prezentă în legea privind serviciile digitale (DSA). Regulile vizează în special direcţii precum lupta împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, dar stabilesc şi norme stricte privind obligaţiile de transparenţă.

TikTok a dat imediat asigurări că va respecta legea privind serviciile digitale, subliniind, de asemenea, eforturile sale de a respecta întreaga legislaţie a UE, inclusiv reglementările GDPR şi Codul de bune practici privind dezinformarea.

„Discuţii bune între Shou Zi Chew (CEO-ul TikTok – n.r.) și comisarul Thierry Breton astăzi. Am salutat oportunitatea de a ne reitera angajamentul față de DSA.

De asemenea, am subliniat eforturile noastre de a asigura conformitatea cu GDPR & Codul de bune practici privind dezinformarea. Siguranța utilizatorilor noștri este primordială”, a transmis joi, 19 ianuarie, Caroline Greer pe contul său de Twitter.

Greer este director de Politici publice la TikTok.

Reamintim că, în luna decembrie 2022, compania chineză a recunoscut că angajaţii săi au accesat inadecvat datele de utilizator a doi jurnalişti, pentru a încerca să identifice sursa informaţiilor dezvăluite de presă.