Franţa a lansat un apel către liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene să adopte măsuri împotriva Turciei, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat dur pe omologul său francez Emmanuel Macron, punându-i la îndoială „sănătatea mintală” şi i-a chemat pe turci să boicoteze produsele franţuzeşti, relatează Reuters.

„Franţa este unită şi Europa este unită”, a proclamat ministrul francez pentru comerţul exterior Franck Riester, vorbind în parlamentul francez.

Mai multe dezacorduri între Turcia și NATO

„La următorul Consiliu European, Uniunea Europeană va trebui să ia decizii care să-i permită să întărească raportul de forţe cu Turcia pentru a-şi apăra mai bine interesele şi valorile europene”, a spus ministrul francez, fără să ofere mai multe detalii.

Relaţiile între Franţa şi Turcia, ambele ţări membre NATO, s-au tensionat puternic încă de anul trecut, în special din cauza sprijinului francez acordat miliţiilor kurde siriene şi a dezacordurilor cu privire la Libia şi Mediterana orientală.

Dar rareori raporturile dintre cele două ţări au cunoscut o astfel de criză în ultimele decenii: după ce Erdogan a pus la îndoială „sănătatea mintală” a preşedintelui francez Emmanuel Macron, Franţa şi-a rechemat sâmbătă ambasadorul de la Ankara, notează AFP.

Atacuri și acuze reciproce

Liderul turc şi-a reînnoit luni atacurile personale, acuzându-l pe Macron că duce o „campanie a urii” împotriva musulmanilor din cauza sprijinului său faţă de caricaturile cu profetul Mahomed, a cărui reprezentare este interzisă în Islam.

”Așa cum ei spun Nu cumpărați produse turcești în Franța, le cer și eu tuturor cetățenilor mei să nu mai cumpere niciodată produse franțuzești”, a declarat Erdogan, potrivit Reuters.

Franța este pe locul 10 în rândul țărilor de unde Turcia importă produse și pe locul 7 în rândul țărilor de export pentru economia turcă, potrivit Institutului de Statistică din Turcia. Mașinile franceze sunt printre cele mai vândute autovehicule în Turcia.

Şeful statului francez a ordonat „acţiuni concrete” rapide împotriva propagandei islamiste radicale online şi „a cerut să se treacă rapid la acţiune şi să nu lase niciun răgaz celor care se organizează pentru a se opune ordinii republicane”, a informat Palatul Elysee, la finalul unei reuniuni cu şase miniştri şi procurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.

Foto: INQUAM / Cornel Putan