Tensiunile politice dintre Turcia și Grecia cresc la cote alarmante, țările fiind la un pas de război. Turcia a acuzat recent Grecia de piraterie și a amenințat că va reacționa față de presupusele eforturi ale Atenei de a militariza insulele din apropierea coastelor turcești.

Acuzațiile formulate luni vin după ce presa din Turcia a susținut că soldați greci au fost trimiși pe insula Kastelorizo încălcând tratele internaționale, notează NY Times. Președintele Recep Tayyip Erdogan a recționat imediat și a făcut clar faptul că dacă Grecia nu se retrage este dispus să pornească un război.

„Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri (…) Problema este următoare: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleaşi sacrificii? Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi? Să îndrepți armele spre coasta Turciei este o nebunie „, a declarat Erdogan.

Purtătorul de cuvânt al partidului aflat la guvernare a calificat drept „piraterie” faptul că Grecia a trimis trupe militare pe insula Kastelorizo, aflată la doi kilometri de coasta Turciei și la 600 kilometri distanță de recia continentală. De asemenea, Turcia susține că grecii ar vrea să își ia pe nedrept o mare parte din resursele Mediteranei de est.

De la ce au pornit tensiunile

Întreaga dispută dintre cele două țări a pornit după ce Grecia a anunțat că vrea să își extindă apele teritoriale. Turcia şi Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc.

Reacția Turciei vine în contextul în care, în această săptămână, premierului grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că apele teritoriale ale ţării sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri) de-a lungul ţărmurilor sale vestice, spre Italia. De asemenea, premierul a declarat că ţara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale şi în alte zone maritime.

„Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică … dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară”, a spus şeful diplomaţiei turce, Cavusoglu.

Acuzații grave aduse de Erdogan duminică

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a calificat duminică drept „lacomi şi incompetenţi” pe liderii Franţei şi Greciei, într-un context de puternice tensiuni între Ankara, Atena şi Paris în Mediterana Orientală, informează AFP.

Aceste declaraţii virulente intervin în timp ce Turcia celebrează duminică Ziua Victoriei, sărbătoare naţională ce marchează înfrângerea forţelor greceşti de armata lui Mustafa Kemal Ataturk în 1922, în timpul războiului de independenţă turc.

Un secol mai târziu, Ankara şi Atena, care îşi dispută împărţirea imenselor resurse de gaz din Marea Mediterană, fac să răsune alarmele de război, amplificându-şi manevrele navale sub ochii unei Europe îngrijorate.

„Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi?”, a declarat Erdogan în timpul unei ceremonii de înmânare de diplome pentru ofiţeri la Ankara.

„Poporul francez ştie preţul pe care va trebui să-l plătească din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi”, a adăugat el.

Aceste afirmaţii ale preşedintelui turc reflectă caracterul extrem de instabil al situaţiei din Mediterana la trei săptămâni după o escaladare declanşată pe 10 august de trimiterea unei nave de cercetare turce în apele revendicate de Atena.

Într-un semn de susţinere pentru Grecia, Franţa şi-a întărit săptămâna trecută prezenţa militară în Mediterana de Est. Duminică, Parisul a denunţat „comportamentul de escaladare” (a tensiunilor) al Ankarei.

„Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri (…) Problema este următoare: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleaşi sacrificii?”, a mai declarat Erdogan.

Ankara, care se arată inflexibilă în faţa ameninţărilor cu sancţiuni europene, a anunţat sâmbătă noi manevre militare în nordul insulei Cipru.