Potrivit NationalIneterest.org, un oficial al Armatei SUA a descris tehnologia cloud drept „ceva ce poate lua decizii cu viteza focului”. Un proces accelerat prin care noile rețele tehnice și sisteme informatice pot aduna, urmări, organiza, analiza și partaja „date” către forțțe de luptă aeriene, terestre, maritime ale „centrelor” de război angajate în luptă. „Datele cloud sunt esențiale, dar necesită o calibrare constantă. Datele trebuie să aibă aceleași standarde pentru a călători peste arhitectura cloud ”, a declarat secretarul armatei, Ryan McCarthy, vorbind despre proiectul din 2020, de la unitatea militară Yuma Proving Grounds, AZ.

Mutarea și accesarea datelor prin cloud este o premisă fundamentală care continuă să inspire viteza fulgerului, spre care Pentagonul și serviciile militare aleargă în pas alert. Dezvoltatorii de arme din cadrul armatei văd conectivitatea în cloud ca fiind esențială pentru abordarea transformațională a noilor aplicații de manevră.

Lansarea Project Convergence, experiment în deșertul din Arizona, încearcă să aducă noi schimburi de informații de mare viteză între sistemele de arme, senzori și comandă și control conduse de oameni. Partajarea omniprezentă a datelor este activată prin migrarea în cloud, un proces care reduce o amprentă hardware greoaie și facilitează mai multe puncte de intrare pentru informații, altfel inaccesibile sau separate. „Succesul schimbului de informații între centrele de luptă care au nevoie de informații de direcționare instantanee se bazează pe nevoia de „date uniforme pentru a migra peste cloud”, a explicat McCarthy.

Prin actualizări de software și virtualizare sporită, migrarea în cloud poate aduce avantaje și riscuri mari. Un acces mai mare la informații deschide noi dimensiuni ale partajării datelor sensibile în timpul unui conflict, dar, de asemenea, ar putea oferi unui potențial intrus acces larg la grupuri de informații care altfel ar fi mai puțin accesibile. Acesta este un motiv pentru care datele de pe cloud pot fi încă cântărite și segmentate, iar rețele întregi pot fi consolidate.