Dacă ești obosit/ă des, îți recomandăm să-ți faci analizele medicale. Oboseală cronică, durerile articulare și pierderile de memorie sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă oamenii diagnosticați cu hepatită C.

Virusul hepatitei C se transmite prin sânge infectat sau prin echipament medical nesterilizat. Acesta folosește celulele ficatului pentru a se înmulți, astfel că organul vital slăbește treptat. Netratată, această afecțiune medicală poate reduce viața unui om cu zece ani.

Oamenii cu hepatita C trebuie să fie atenți la alimentația zilnică si să elimine complet băuturile alcoolice si țigările căci boala poate duce la dezvoltarea altor afecțiuni medicale grave, de la ciroză hepatică până la diabet.

Ce NU ai voie să faci dacă ai hepatita C

Dacă suferi de o astfel de problemă medicală sau dacă ai prieteni care sunt bolnavi, trebuie să știi că oamenii cu hepatită C trebuie să aibă grijă să nu acumuleze kilograme în plus deoarece își vor încărca ficatul (deja afectat de virus) cu grăsime.

De asemenea, aceștia trebuie să fie atenți la toxiinfecțiile alimentare, ce pot conduce spre insuficiența hepatică. De aceea, trebuie să acorde o importanță majoră igienei din bucătărie, să gătească bine carnea, să se ferească de ouă crude, pește crud și fructe de mare nepreparate termic.

Alimente INTERZISE oamenilor diagnosticați cu hepatita C

Evită produsele alimentare naturiste, ceaiuri, infuzii, extracte. NU consuma suplimente nutritive, dacă nu ai discutat cu medicul de familie înainte. Sunt interzise mâncărurile: fast-food, sărate, grase, prăjite, excesul de zahăr, mezelurile și afumăturile.

Alimente permise persoanelor cu hepatita C

Specialiștii medicali recomandă cerealele integrale, proteinele din carne slabă, lactatele degresate nefermentate, uleiurile vegetale, peștele slab, nucile, semințele și migdalele crude, ouă și soia, ulei de măsline, avocado, ulei de pește, semințe de in, fructe în cantități mici, nu foarte dulci (căpșune, fructe de pădure, mere și pere verzi), precum și legume proaspete (castravete, salate, roșii, ceapă), conform Dr Oana Cuzino.