Într-o intervenție la Antena 3, Călin Popescu Tăriceanu a spus că ”Președintele a înțeles foarte clar mesajele care s-au dat în public, potrivit cărora Parlamentul, după ce cu mare dificultate a acceptat măsură de instituire a prelungirii stării de urgență pe 15 aprilie, nu va mai face acest lucru pe 15 mai. Și, evident, era riscul foarte mare să se lovească de un refuz al Parlamentului pentru prelungirea stării de urgență”.

În aceeași intervenție fostul președinte al Senatului a cerut din nou autorităților să testeze masiv populație pentru a detecta oamenii infectați cu COVID 19. ”La o luna și jumătate de la instituirea stării de urgență, nu am primit nicio cifra oficial în legătură cu numărul de persoane testate. După cum vedeți, s-a ajuns la 190.000 de teste, asta era ultima cifra pe care am văzut-o publicată oficial, dar teste nu echivalează cu număr de persoane testate. Așa încât, solicit acest lucru în mod imperios. De ce? Pentru că este nevoie de o cartografiere a epidemiei, a focarelor, fără de care orice măsură care e luată în continuare induce o doză de risc”.

Dar cea mai importantă afirmație pe care a făcut-o Tăriceanu se referă la instituțiile care vor administra starea de alertă. ”Se dorește că gestionarea stării de alertă iarăși să fie făcută la nivel central. Ei bine, să știți că avem 40 de județe în care situația este total diferită de la unu la altul. Nu se impune introducerea stării de alertă uniform pe teritoriul României. Autorităților locale trebuie să li se dea competențe în gestionarea stării de alertă. Sigur, trebuie să coopereze cu autoritățile la nivel central, dar hai să le dăm competențe, pentru că sunt primari de mari municipii care au aceeași preocupare și aceeași grijă față de cetățenii lor cum au și, hai să spunem, cum ar trebui să aibă și autoritățile centrale. Această centralizare excesivă a deciziei este extrem de păguboasă. Nu cred că știe ministrul de interne ce măsuri trebuie să ia în județul x și y, și mult mai bine știe acolo ce să facă prefectul, președintele de Consiliu Județean, primarul de localitate șamd”, a spus Tăriceanu.