"Cele mai multe ţări din America Latină menţin legături strânse de prietenie cu Statele Unite. Din această cauză, guvernul brazilian este îngrijorat de ideea construcţiei unui zid pentru a separa naţiuni surori pe continentul nostru, fără un consens între ele", a declarat Ministerul de Externe brazilian într-un comunicat. MAE brazilian încurajează de asemenea ca astfel de probleme să fie rezolvate prin dialog în loc de măsuri izolaţioniste.

"Brazilia a lucrat întotdeauna cu convingerea fermă că problemele apărute între popoare prietene, aşa cum este cazul cu Statele Unite şi Mexicul, ar trebui rezolvate prin dialog şi construcţia unor spaţii de înţelegere", a apreciat şi guvernul de la Brasilia.

Preşedintele bolivian Evo Morales a cerut joi Mexicului să se uite spre sud şi să contribuie la consolidarea integrării latino-americane.

"Fac apel la fraţii noştri mexicani să se uite mai mult spre sud, pentru a construi împreună unitatea bazată pe moştenirea noastră comună în America Latină şi Caraibe", a postat Morales pe Twitter. Mesajul a fost postat la doar câteva ore după ce preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a anulat întâlnirea pe care urma să o aibă cu omologul său american pe fondul unei dispute bilaterale asupra deciziei acestuia din urmă de a ridica un zid de-a lungul frontierei SUA-Mexic.

După mai multe luni de promisiuni de a ridica un zid între Statele Unite şi Mexic, Trump a semnat un ordin executiv miercuri pentru "construcţia unei mari bariere fizice la graniţa de sud". Ordinul a fost semnat în timp ce doi înalţi emisari mexicani se aflau la Washington pentru a pregăti întâlnirea din Trump şi Pena Nieto. Trump a declarat că este nevoie de acest zid pentru a feri SUA de imigraţia ilegală şi traficul de droguri, deşi experţii afirmă că zidul nu va rezolva aceste probleme.

UNASUR a formulat critici usturătoare la adresa deciziei SUA. Organizaţia reuneşte Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Chile, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay şi Venezuela. Într-un comunicat difuzat la sediul organizaţiei, din Quito, secretarul general UNASUR, Ernesto Samper, a respins propunerea ca fiind "umilitoare" pentru mexicani şi a calificat drept 'sfidătoare' poziţia lui Trump. "Îmi exprim respingerea faţă de decizia sfidătoare adoptată de noul preşedinte al Statelor Unite de a impune poporului mexican obligaţia umilitoare de a plăti şi chiar mai umilitoare de a construi zidul pentru a separa fizic Statele Unite şi Canada de Mexic şi America Latină", a declarat Samper.
   
Joi, Trump a vehiculat ideea instituirii unei taxe de 20% pe importurile din Mexic pentru a finanţa zidul. Samper a adăugat că UNASUR este "preocupată de tensiunea în relaţiile din regiune, care rezultă din aceste tipuri de măsuri şi afectează securitatea şi calitatea vieţii cetăţenilor noştri care locuiesc în Statele Unite". Deteriorarea relaţiilor poate afecta şi alte evoluţii în regiune, inclusiv procesul de pace în Columbia şi apropierea de Cuba, a avertizat el. (Sursa: Agerpres)