Japonia a introdus un nou sistem de vize deoarece are un mare deficit de lucrători.

Cetăţenii străini cu anumite cunoştinţe de limba japoneză şi calificări profesionale pot solicita un statut de rezident denumit Specified Skilled Worker No. 1, care conferă dreptul de muncă în 14 sectoare, precum construcţii, agricultură, asistenţă medicală, timp de până la maxim cinci ani.

Cetăţenii străini care vorbesc cursiv limba japoneză şi au pregătire profesională în două domenii (construcţii şi construcţii de nave) pot să îşi prelungească şederea prin dobândirea statutului Specified Skilled Worker No. 2. Acest statut permite deţinătorului să îşi aducă şi familia în Japonia şi de asemenea nu există o limită cu privire la de câte ori poate fi reînnoită viza.

Guvernul de la Tokyo se aşteaptă ca până la 345.000 de străini să dobândească viza de tip No.1 pe parcursul următorilor cinci ani, iar cei mai mulţi dintre aceştia (aproximativ 60.000) să lucreze în sectorul asistenţei medicale. Primele vize ar putea fi eliberate începând de la mijlocul lunii aprilie pentru solicitanţii care sunt deja în Japonia şi vor să îşi schimbe statutul, a declarat un oficial din Ministerul Justiţiei.

CITEȘTE ȘI  RCS&RDS a eliminat din grilă mai multe canale. Ce posturi TV noi a introdus operatorul

Potrivit prognozelor realizate de National Institute of Population and Security Research, populaţia Japoniei ar urma să scadă cu aproximativ 30% în următorii 50 de ani. De asemenea, în anul 2065 persoanele în vârstă de cel puţin 65 de ani ar urma să reprezinte 38% din populaţia totală a Japoniei.

Japonia este una dintre marile puteri economice ale lumii, dar şi ţara care este obsedată de automatizare. Rata de alfabetizare în Japonia este de 100%, iar criminalitatea este printre cele mai scăzute din lume. Peste 20% din populaţia are mai mult de 65 de ani, iar 50.000 de persoane au trecut de 100 de ani.

Insula Okinawa este considerat cel mai sănătos loc de pe Pământ. Aici există peste 450 de persoane care au peste 100 de ani. În această ţară sunt mai mulţi bătrâni decât copii.

CITEȘTE ȘI Kovesi simte că nu mai are șanse la postul de procuror șef european. Unde ar vrea să lucreze în perioada următoare