Pandemia de coronavirus a revenit în forță în toată lumea de câteva săptămâni, iar varianta Omicorn face ravagii. Sunt raportate sute de mii de infectări zilnie, iar în ciuda acestui lucru, o țară europeană nu recomandă vaccinarea copiilor.

Este vorba despre Suedia, unde Agenţia de Sănătate Publică a anunțat joi că nu recomandă vaccinurile anti-COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani. Sursa citată a subliniat faptul că beneficiile nu depăşesc riscurile, relatează Reuters.

Britta Bjorkholm de la Agenţia de Sănătate Publică a oferit o sere de declarații în acest sens. Aceasta susține că având în vedere toate informațiile deținute de experții sanitari, copiii din această categorie prezintă un risc foarte scăzut în fața unei forme boale de COVID, motiv pentru care vaccinarea nu va aduce niciun beneficiu.

„Pe baza informaţiilor pe care le avem în prezent, şi anume că există un risc scăzut de a face o formă gravă a bolii în cazul copiilor, nu vedem niciun beneficiu clar din vaccinarea acestora”, a declarat Britta Bjorkholm de la Agenţia de Sănătate Publică, într-o conferinţă de presă.

Evoluția pandemiei de COVID în Suedia

Totodată, aceasta a mai adăugat că Agenția ar putea să își revizuiască această recomandare, doar dacă datele obţinute în urma cercetărilor se vor schimba sau dacă o nouă variantă de coronavirus va schimba cursul pandemiei. Copiii din grupurile cu risc ridicat pot primi deja vaccinul.

Amintim faptul precizărle Agenției de Sănătate Publică vin în ciuda valului mare de infectări. Miercuri, Suedia a raportat peste 40.000 de cazuri noi, adică una dintre cele mai mari cifre zilnice de la începutul pandemiei, în pofida testării limitate.

Deşi în timpul celui de-al patrulea val de coronavirus numărul cazurilor zilnice a fost extrem de ridicat, sistemul sanitar nu este supus aceleiaşi tensiuni ca în timpul valurilor anterioare.

Referitor la situația din spitale, în cursul zilei de joi, 101 pacienți infectați cu noul coronavirus erau internați la Terapie Intensivă, cu mult sub nivelul de peste 400 de pacienţi înregistrat în primăvara anului 2021. În total, aproape 16.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Suedia de la începutul pandemiei.

În cursul zilei de miercuri, Guvernul suedez a decis să extindă restricțiile împotriva coronavirusului. Astfel, acestea
includ un program de funcţionare limitat pentru restaurante şi o limită a numărului de persoane permis în interior, timp de două săptămâni. Pe de altă parte, Executivul spus că speră să ridice noile restricţii pe 9 februarie.