Iran este țara în care liderul suprem iranian, Ali Khamenei a interzis vineri importul de vaccinuri anticoronavirus fabricate în Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, pe motiv că acestea ar putea duce la “contaminarea” ţării sale.  “Sunt interzise importurile de vaccinuri produse în SUA sau Marea Britanie. Nu putem să avem deloc încredere în ele. Nu este imposibil ca ei să îşi dorească să contamineze alte naţiuni”, reiese dintr-un mesaj al Ayatollahului Khamenei postat pe contul său de Twitter în engleză.

Sunt interzise vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca

Așadar, sunt interzise în Iran vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford, care au fost lansate sau sunt pe punctul de a fi lansate în Europa şi SUA. “Dată fiind experienţa noastră cu sângele francez contaminat cu HIV, nici vaccinurile franceze nu sunt demne de încredere”, a adăugat el, referindu-se la scandalul sângelui contaminat din Franța din anii 1980 și 1990. În discursul său, Khamenei a batjocorit democrația americană și drepturile omului în urma revoltei de la Capitol Hill din Washington și a spus că Iranul nu se grăbește să negocieze cu noua administrație Biden, relatează The Guardian.

Iranul va lansa propriul vaccin

În legătură cu vaccinul, oficialii iranieni au spus anterior că importul vaccinului Pfizer, care trebuie transportat și depozitat la -70C (-94F), pune provocări logistice majore pentru Iran. Națiunea s-a străduit să oprească cel mai grav focar de virus din Orientul Mijlociu, care a infectat aproape 1,3 milioane de oameni și a ucis aproape 56.000.

Iranul a început, la sfârșitul lunii trecute, testele primului său candidat intern la vaccinul Covid-19, spunând că ar putea ajuta Iranul să învingă pandemia, în ciuda sancțiunilor SUA care îi afectează capacitatea de a importa vaccinuri. Dintre ţările din Orientul Apropiat şi Mijlociu, Iranul este cel mai puternic afectat de pandemia de noul coronavirus. Afacerea sângelui contaminat este un mare scandal sanitar care a afectat Franţa în anii 1980-1990. Mai multe sute de persoane din Iran au fost contaminate de virusul care produce SIDA în deceniul 1980 cu loturi de transfuzie de sânge din Franţa.