În 1661, această țară era prima din lume care emitea bani de hârtie, dar acum tot ea va deveni una dintre primele țări fără bani. Este vorba despre Suedia, țara în care locuitorii nu mai plătesc numerar, astfel se estimează că până în 2025, jumătate dintre comercianții din Suedia nu vor mai accepta nici ei numerar.

Ambasada Suediei de la București a publicat pe Facebook un mesaj în care spune că valoarea banilor aflați în prezent în circulație a scăzut sub 1% din PIB. Legislația suedeză permite retailerilor și restaurantelor să refuze plata cu numerar. 

Microcipuri sub piele

Mii de persoane din Suedia și-au introdus microcipuri sub piele. Motivul? Pentru a nu mai fi nevoiți să poarte după ei cardurile de identitate, abonamentele la sălile de fitness sau cartelele de acces la locul de muncă.

Potrivit Euronews, aproximativ 3.000 de suedezi și-au implantat microcipuri în ultimii trei ani.Microcipurile sunt de mărimea unui bob de orez și sunt introduse în dosul palmei cu ajutorul unei seringi.

„Tehnologia este incredibil de convenabilă”, a declarat pentru Euronews Ben Libberton, un microbiolog care lucrează pentru laboratorul MAX IV.

Compania națională feroviară din Suedia a trecut deja la această tehnologie. Călătorii își pot procura bilete încărcate în microcipuri.

Suedia este ţara cu cea mai numeroasă populaţie dintre ţările nordice şi, în acelaşi timp, a treia ca suprafaţă din Uniunea Europeană. În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Suediei erau: administraţia publică, apărarea, educaţia, sănătatea şi asistenţa socială (24,0 %); industria (20,1 %); comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare şi alimentaţie publică (17,0 %).

Principalii parteneri de export ai Suediei sunt Norvegia, Germania şi SUA, iar cei de import sunt Germania, Norvegia şi Țările de Jos.