Trophy este sistemul activ de protecție pe care americanii deja au pus mâna. Recent, Ministerul Apărării israelian a anunțat un acord între Ministerul Apărării din Germania și compania israeliană de tehnologie de apărare Rafael pentru a asocia sistemul actriv de protecție Trophy cu tancurile Leopard 2.

“Ministerul Apărării din Israel și Ministerul Federal al Apărării din Germania au semnat un acord pentru a furniza sistemul activ de protecție @RAFAELdefense TROPHY armatei germane pentru flota lor de tancuri LEOPARD 2”, preciza comunicatul.

Leopard 2 reprezintă în prezent vârful designului tancurilor germane. Este considerat unul dintre cele mai capabile tancuri europene aflate în producție. Și este în serviciu în zece țări europene și în state non membre NATO precum Chile, Indonezia și Singapore.

De asemenea, presa germană a anunțat decizia parlamentului de a aloca fonduri pentru procurarea sistemului Trophy.

Dar ce este sistemul Trophy? În esență, acest sistem care apără tancurile israeliene, detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului.

Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

Prima sa utilizare a fost în 2011, iar testele i-au demonstrat eficiența. Trophy a fost supus la mii de teste și a acumulat peste 1.000.000 de ore de funcționare.

Dar, pentru a asocia sistemul activ de protecție israelian cu tancurile german vor fi neceseare unele modificări. „Sistemul de protecție va fi montat și pe un vehicul de testare, în sprijinul dezvoltării. De aceea, învelișul vehiculelor va trebui înlocuit pentru a integra sursa de alimentare suplimentară”, a precizat ministerul german al Apărării.

NI amintește că nu doar germanii experimentează tehnologia israeliană. Statele Unite au explorat utilizarea sistemului Trophy pentru a-și proteja și tancurile principale de luptă Abrams.