Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a oferit, marţi, noi detalii legate de românii care s-au înscris pentru a se imuniza şi situaţia centrelor de vaccinare la nivel naţional. În plus, el a vorbit şi despre modul în care oamenii pot raporta reacţiile adverse.

Aproape 800.000 de români aşteaptă acum să primească un vaccin

Pe listele de aşteptare sunt înscrise 775.294 de persoane, cele mai multe în Bucureşti, Cluj şi Prahova. Peste 447.000 dintre persoanele aflate pe listele de aşteptare sunt pentru etapa a treia de vaccinare, a spus Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

“În ceea ce priveşte listele de aşteptare în momentul de faţă sunt înscrise pe listele de aşteptare 775.294 de persoane. În funcţie de categoria persoanelor înscrise pe listele de aşteptare 447420 de persoane reprezentând un procent de circa 57% sunt persoane aferente etapei a treia a campaniei de vaccinare, adică din populaţia generală.

Aproximativ 63.518 persoane sunt din cele care deservesc activităţii esenţiale, ceea ce reprezintă aproximativ 8,1% şi avem persoane vulnerabile, adică persoane aflate în evidenţă cu boli cronice şi persoane peste 65 de ani, în total reprezentând circa 35% din numărul celor înscrise pe lista de aşteptare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Şase judeţe cu cele mai multe înscrieri pe listele de aşteptare

Medicul a precizat că cele mai multe persoane înscrise pe lista de aşteptare sunt în Bucureşti şi judeţele Cluj şi Prahova, urmate de Ilfov, Braşov şi Sibiu, scrie news.ro.

“Avem şase judeţe care au cele mai multe persoane înscrise pe lista de aşteptare: Bucureşti 148.776 de persoane pe lista de aşteptare, urmat de Cluj – 64.472 de persoane, judeţul Prahova peste 34.000 de persoane, Ilfov peste 32.000 de persoane, Braşov peste 30.000 de persoane şi Sibiu peste 27.000 de persoane.

Au fost deja notificate peste 90.000 de persoane din listele de aşteptare prin SMS, persoanele respective au 24 de ore timp în care să confirme programarea în centrul de vaccinare. Sunt deja peste 59.000 de persoane care au confirmat programări în centrele de vaccinare”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

România are 779 de centre active de vaccinare

Cât despre centrele active de vaccinare la nivelul României, acestea sunt, în prezent, în număr de 779.

“În ceea ce priveşte bilanţul centrelor de vaccinare avem 779 de centre active, totalizând 963 de fluxuri, centre Pfizer – 515 centre cu 662 de fluxuri, centre Modern 76 cu 73 de fluxuri şi centre AstraZeneca 188 cu 248 de fluxuri.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor programate începând cu data de 23 martie cu cele trei tipuri de vaccin avem peste un milion două sute treizeci şi şapte de mii de persoane 1.237.000, pentru Pfizer avem 730.146 de persoane programate pentru doza 1 – 65.709 persoane. Pentru centrele cu vaccin de la Moderna sunt programate în momentul de faţă  sunt 391.518 persoane din care 111.751 sunt cu doza 1”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

“Orice persoană la momentul programării poate să vizualizeze şi linkul la care poată să facă această raportare de reacţii adverse”

Linkul pentru raportarea reacţiilor adverse este postat pe siteul Rovaccinare, a mai precizat medicul, precizând că îşi doreşte să crească raportarea acestor reacţii pentru a avea astfel date concludente despre reacţiile adverse.

“Toate demersurile noastre, încă de la debutul campaniei de vaccinare, au fost pentru încurajarea şi crearea posibilităţii pentru orice persoană care este vaccinată să poată să raporteze reacţiile adverse. Linkul pentru raportarea reacţiilor adverse este postat în momentul de faţă pe siteul Rovaccinare, astfel încât orice persoană la momentul programării poate să vizualizeze şi linkul la care poată să facă această raportare de reacţii adverse”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Demers pentru conştientizarea importanţei raportării reacţiilor adverse

Acesta a anunţat o campanie de conştientizare a necesităţii raportării tuturor reacţiilor adverse.

”În perioada următoare vom organiza un demers prin care vom creşte nivelul de conştientizare a importanţei raportării reacţiilor adverse în rândul profesioniştilor din sănătate. Aşa încât ceea ce ne interesează în mod deosebit este ca personalul medical să crească raportarea reacţiilor adverse aşa încât atunci când vorbim de reacţii adverse raportate să putem avea date concludente vizavi de cazurile de reacţii adverse raportate”, a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă spune că, până acum, s-au înregistat 8.912 reacţii adverse, adică o rată de 3,4 reacţii, la 1.000 de doze administrate. 64% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse au fost femei, iar peste 80% dintre reacţii au fost de timp general.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan