„Săruturile, îmbrățișările, sărbătorile și cinele numeroase sunt de neconceput, indiferent de rata de infectare. O săptămână de socializare nestăvilită ar însemna să plătim cu creșterea bruscă a curbei în ianuarie. Nu ne putem permite așa ceva”, a transmis Giuseppe Conte, premierul Italiei.

Economia se va putea dezvolta

Totutși, acesta a subliniat că în timpul sărbătorilor de iarnă „economia se va putea dezvolta, se vor putea face cumpărături și se vor oferi cadouri”, conform corriere.it

Ipoteza studiată de guvern legată de Crăciun 2020 prevede deschiderea magazinelor de la 9 la 22, deschiderea centrelor comerciale la sfârşit de săptămână, a restaurantelor seara în toate zonele Italiei, cu excepţia celor roşii, dar toate acestea numai în cazul în care curba epidemiologică continuă să scadă.

De asemenea, interdicţia intrării şi ieşirii din regiunile roşii şi portocalii ale Italiei va fi menținută, pentru a nu se repeta adunările şi petrecerile care au avut loc în vară. Interdicţia adunărilor în aer liber şi în interior va rămâne în vigoare, la fel şi interdicţia de a organiza petreceri mari.

În Italia, până acum, peste 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus, iar peste 47.000 au murit.

Măsura disperată la care a apelat Italia

În Italia este nevoie de medici specializați. Cu necesitatea de aproximativ 5.000 de medici în plus, lipsa cronică de personal medical din Italia s-a agravat în această perioadă.

„Problema pe care o avem este că la Terapie Intensivă trebuie să lucreze personal specializat. Deci, medici de reanimare și asistente medicale specializate. Din păcate, însă, cifrele nu sunt reconfortante, pentru că lipsesc aproximativ 2.000 de medici de reanimare, care nu au fost instruiți în anii precedenți”, a afirmat Carlo Palermo, secretarul național al sindicatului ANAAO-ASSOMED.

De la începutul epidemiei, Guvernul italian a planificat să crească numărul de locuri de la Terapie Intensivă de la 5.200 actuale la un total de aproximativ 11.000 de paturi.

Carlo Palermo, însă, își exprimă îndoielile: „Aceasta ar însemna adăugarea acestor paturi acolo unde există deja un deficit de personal, suficient pentru maximum 7.000 de paturi. Care sunt consecințele? Consecința este scăderea calității și siguranței tratamentelor”.

O soluție a fost angajarea de medici stagiari, care încă nu și-au terminat studiile.

În regiunile nordului Italiei – precum Piemonte și Lombardia – autoritățile locale s-au adresat chiar și ONG-urilor pentru a le cere să trimită medici din întreaga lume.

Dr. Foad Aodi, de origine palestiniană, este președintele AMSI, Asociația Medicilor Străini din Italia.
Asociația reprezintă 77.500 de profesioniști, inclusiv medici și asistenți medicali.

Pentru a fi angajat în sectorul public, este necesară în mod normal cetățenia italiană cu drepturi depline, chiar dacă, în caz de urgență, un decret recent a permis ca titlu numai cererea pentru cetățenia italiană.

Totuși, doar câțiva medici străini au fost angajați în acest mod în sănătatea publică italiană.

„Din păcate, sunt unele regiuni care dau interpretări cu caracter politic și birocratic, în timp ce alte regiuni nu privesc aceste aspecte și ne caută direct pe noi medicii de origine străină, fără a evidenția bariera cetățeniei”, explică Dr. Aodi, conform Euronews.