UPDATE

Tot duminică, Poliţia rusă a arestat-o şi pe soţia lui Navalnîi, Yulia Navalnaia, prezentă şi ea la proteste, potrivit relatărilor aliaţilor opozantului rus de pe reţelele de socializare, scrie Reuters.

Soţia lui Navalnîi a mai fost arestată şi la protestul similar de săptămâna trecută.

Ştirea iniţială

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi protestează duminică în Rusia. Manifestanții cer eliberarea lui Navalnîi, deși presiunile din partea autorităților sunt din ce în ce mai mari. Aceștia  şi-au înmulţit avertismentele şi procedurile judiciare, scrie AFP.

Peste 500 persoane au fost reţinute duminică de poliţia rusă într-o nouă zi de manifestaţii la care se cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, a transmis ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea protestelor. Arestările au avut loc în cel puţin 35 de oraşe. Forţele de poliţie au blocat accesul în mai multe zone centrale pentru a-i împiedica pe protestatari să se reunească. Autorităţile au avertizat că mitingurile nu sunt autorizate şi că poliţia va interveni împotriva lor.

“Rusia este în închisoare!”

În Extremul Orient şi în Siberia, au avut loc adunări în mai multe oraşe, precum Omsk, Vladivostok, Habarosvk, Novosibirsk şi Tomsk. “Rusia mea este în închisoare!”, au scandat în jur de 12 manifestanţi la Vladivostok, potrivit imaginilor difuzate de filiala locală a organizaţiei lui Navalnîi.

“Sunt puţin oameni de data aceasta pentru că poliţia şi trupele antirevoltă au blocat din timp piaţa. Dar, după cum vedeţi, nimănui nu-i e teamă”, a spus pentru AFP Andrei, un manifestant în vârstă de 25 de ani. Potrivit ONG-ului specializat OVD Info, cel puţin 261 de persoane au fost reţinute de poliţie în 25 de oraşe. La Novosibirsk, al treilea oraş al ţării, organizaţia lui Navalnîi a estimat la “aproape 10.000” numărul protestatarilor.

La Moscova, susţinătorii lui Navalnîi urmează să se reunească la ora locală 12.00 (09.00 GMT) în faţa sediului Serviciului Federal de Securitate (FSB), din piaţa Lubianka. Autorităţile, care consideră ilegale aceste adunări, au prevăzut să limiteze accesul pe mai multe străzi şi să închidă şapte staţii de metrou. Oficialităţile au anunţat că în jur de 300 de persoane iau parte la o adunare neautorizată de susţinere a lui Aleksei Navalnîi.

Poliţia a operat peste 4.000 de reţineri

Primăria capitalei rusești a mai anunţat că restaurantele şi magazinele din centrul oraşului vor rămâne închise duminică, iar traseul autobuzelor va fi modificat. Aceste adunări urmează după o primă zi de manifestaţii sâmbăta trecută, când zeci de mii de oameni s-au reunit în numeroase localităţi. Poliţia a operat peste 4.000 de reţineri şi au fost deschise în jur de 20 de anchete penale.

Aleksei Navalnîi este vizat de mai multe proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic, de când a revenit în Rusia la 17 ianuarie. Potrivit avocatei sale, opozantul riscă “în jur de 2 ani şi jumătate” de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014.

Majoritatea aliaţilor săi apropiaţi au fost consemnaţi vineri la domiciliu de justiţia rusă, la două zile după o serie de percheziţii care au vizat în principal locuinţa soţiei sale, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei.  Navalnîi i-a chemat din nou pe ruşi să coboare în stradă. “Nu vă fie teamă. Majoritatea este de partea noastră. Să mergem să o deşteptăm”, a îndemnat el într-o scrisoare postată pe blogul personal.

Sursă foto: Dreamstime