Suprafaţa României se măreşte uşor, în detrimentul Mării Negre. Mai exact, este vorba despre plajele de pe litoralul românesc, unde se efectuează lucrări, iar suprafaţa de nisip s-a mărit în Mamaia cu trei kilometri în nici două luni.

Există însă şi probleme, cauzate în principal de barurile de pe plajă abandonate de proprietari. Autorităţile i-au somat pe aceştia să le demoleze, însă fără folos, ceea ce a încurcat lucrările de mărire a plajelor.

Plajă lată şi de 250 de metri în Mamaia

Diferenţa între plaja veche şi cea lărgită se observă cel mai bine de la înălţime în Mamaia. În centrul staţiunii, plaja abia are 20 de metri, însă în zona de nord nisipul ajunge aproape de vechile diguri din larg.

„În acest moment am terminat de făcut aproape 3 km de plajă, am folosit 1,2 milioane de metri cubi de nisip şi acum vedeţi primele rezultate pe plajă din Mamaia. Unele părţi ajung şi la 250 de metri”, a declarat Bastian Tromp, şef lucrări, pentru PRO TV.

Proprietarii care şi-au abandonat barurile de pe plajă s-au trezit acum cu ele aproape îngropate. Costurile de mutare şi de nivelare a gropilor lăsate în urmă de constructori vor fi suportate de agenţii economici, dar cei de la Apele Române spun că îi vor ajuta pe cei care au nevoie.

„S-au făcut demersuri, s-a luat legătura cu toţi operatorii economici, am apelat la înţelegerea lor şi pe durata desfăşurării proiectului ne dorim ca acestea să fie reglate, să fie aşezate corespunzător”, a explicat Nicuşor Buzgaru, manager de proiect.

Urmează lucrări în Costineşti şi Eforie din vară

Până la finalul lunii mai, plajele din Mamaia şi Năvodari ar trebui extinse cu 150 de metri. Apoi, din vară, vor începe lucrările de extindere şi în Costineşti şi Eforie. O necunoscută la acest moment este zona de protecție a cazinoului din Constanţa.

„Acolo încă avem discuţii cu reprezentanţii Ministerului Culturii, încercam să găsim cea mai bună variantă posibilă astfel încât să putem pune şi prin lucrările pe care le desfăşurăm noi, să punem în valoare frumuseţea cazinoului”, a declarat Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale Dobrogea-Litoral din Constanţa.

Valoarea totală a proiectului de lărgire şi protejare a plajelor de pe ţărmul românesc depăşeşte 840 de milioane de euro. Guvernul trebuie să vină cu doar 15% din această sumă, restul fiind finanţare din partea Uniunii Europene. La final, România va câştiga peste 220 de hectare noi de teren.

Sursă foto principală: INQUAM Photos, Octav Ganea