Suedia introduce pentru prima oară un certificat de vaccinare! Unde se va aplica?

Măsura respectivă a fost luată drept urmare a creşterii numărului contaminărilor cu COVID-19 în Europa, conform informațiilor transmise de afp.com

Ţara nordică a decis de la 1 noiembrie să nu mai testeze persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19, chiar în caz de simptome, dar a revenit asupra acestei decizii criticate.

Restaurantele şi barurile sunt în prezent scutite de prezentarea permisului de vaccinare

Deşi Suedia înregistrează în prezent puţine cazuri de COVID-19, spre deosebire de multe ţări europene, „nu este izolată de restul lumii”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă.

Prezentarea unui certificat de vaccinare, care fusese recomandat de autoritatea de sănătate publică, îi exclude pe cei mai tineri – guvernul urmând să aleagă între un prag de 16 sau 18 ani. Totuși, evenimentele care aplică măsura vor fi scutite de alte restricţii.

Aplicarea măsurii nu este obligatorie, a explicat guvernul. Dar organizatorul unui eveniment cu peste 100 de persoane care nu va aplica măsura va fi vizat de alte măsuri mai stricte.

Restaurantele şi barurile sunt în prezent scutite de prezentarea permisului de vaccinare. Suedia s-a remarcat în criza cauzată de pandemia de coronavirus prin lipsa de izolare şi o strategie bazată mai degrabă pe recomandări decât pe măsuri coercitive, cu utilizarea foarte limitată a măştilor de protecţie în spaţiul public.

O lege a permis stabilirea unui permis de vaccinare, dar acesta nu a fost pus în aplicare în afara deplasărilor în străinătate.

Suedia a ridicat aproape toate restricţiile anti-Covid la sfârşitul lunii septembrie ca urmare a avansării programului său de vaccinare şi a situaţiei epidemice bune.

În prezent, ţara respectivă are o rată de incidenţă de 85,8 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit OMS. Astfel aceasta este una dintre cele mai scăzute rate din Europa şi cu mult în urma vecinilor săi norvegieni sau danezi, care se confruntă acum cu o creştere accentuată a numărului cazurilor după ridicarea majorităţii măsurilor sanitare.