Anunţ oficial din Suedia, în legătură cu cererea de aderare a acestei ţări la NATO.

Suedia s-a decis! Va solicita aderarea la NATO: „Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”

Luni, 16 mai, premierul Magdalena Andersson a declarat că Suedia va solicita aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, ceea ce va reprezenta o nouă „eră” pentru ţara scandinavă.

„Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei.

Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a fost anunţul făcut luni de către premierul Suediei, preluat de agenţia France Presse.

Majoritatea partidelor politice din Suedia susţine această iniţiativă

Reamintim că, tot astăzi, majoritatea partidelor politice suedeze s-a declarat favorabilă depunerii cererii de aderare a ţării la NATO.

Totul a avut loc în cadrul unei dezbateri ce a avut loc în Parlamentul de la Stockholm, transmite agenţia DPA.

Partidul Social-Democrat, din care face parte şi prim-ministrul Magdalena Andersson, anunţase deja că doreşte să solicite aderarea Suediei la NATO.

„Există multe lucruri în Suedia care merită să fie apărate şi Suedia este cel mai bine apărată în NATO”, spunea premierul suedez luni dimineaţă.

Şi Partidul Moderat, principala formaţiune de opoziţie din ţara nordică, susţine intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

Finlanda a anunţat deja, săptămâna trecută, că îşi va depune candidatura pentru aderarea la NATO

Joi, 12 mai, preşedintele şi premierul Finlandei au anunţat, într-o declaraţie comună, că această ţară şi va depune candidatura pentru aderarea la NATO.

„În această primăvară a avut loc o dezbatere importantă despre posibiliatea aderării Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru ca parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune.

A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale cu NATO și statele sale membre, precum și cu Suedia. Am vrut să alocăm spațiul mecesar acestei dezbateri. Acum, când momentul pentru luarea deciziei se apropie, ne declarăm viziunile identice, pentru informarea grupurilor parlamentare și a partidelor.

Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă.

Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că pașii naționali necesari pentru această decizie vor fi făcuți rapid, în zilele următoare”, este declaraţia comună a preşedintelui Sauli Niinisto şi a premierului Sanna Marin.

Finlanda şi Rusia au o graniţă de aproximativ 1.300 de kilometri, precum şi o istorie de conflicte înainte de 1945.