Noi tensiuni între SUA și Iran. Administraţia de la Washington a anunţat vineri că impune restricţii de acordare a vizei în cazul a 13 oficiali iranieni pe care îi acuză de implicare în „încălcări grave ale drepturilor omului” pentru asasinarea în 1990 a unui opozant iranian în Elveţia, informează Agerpres.

Numele celor 13 oficiali iranieni, făcut public de Departamentul de Stat american

Departamentul de Stat american nu a comunicat numele celor 13 oficiali iranieni, dar într-o declaraţie ulterioară se precizează că a fost desemnat un al 14-lea iranian, Hojatollah Khodaei Souri care, în calitate de director al închisorii Evin, conduce o instituţie „sinonimă cu tortura şi alte pedepse crude, inumane sau degradante”. „SUA vor continua să facă presiuni asupra Iranului pentru ca acesta să îşi trateze poporul cu demnitate şi respect”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo.

Cel mai probabil, cazul celor 13 oficiali pentru care autorităţile americane au anunţat interdicţia de a călători pe teritoriul său se referă la uciderea, în 1990, a lui Kazem Rajavi, un adversar important al guvernului iranian care a fost împuşcat în apropierea locuinţei sale din Elveţia.

Oficialii iranieni, numiți asasini

Rajavi era fratele liderului Mujahedinilor Poporului, o grupare de gherilă de stângă. La acea vreme, biroul european al organizaţiei din Paris a emis o declaraţie în care Massoud
Rajavi afirma că uciderea a fost organizată de ambasada Iranului în Elveţia.

Pompeo a mai declarat că oficialii iranieni în cauză, pe care i-a numit „asasini”, s-au prezentat drept diplomaţi iranieni şi au acţionat „sub cele mai înalte ordine ale guvernului lor pentru a reduce la tăcea opoziţia şi a arăta că nimeni nu este ferit de regimul iranian”.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran au crescut după ce preşedintele Trump a retras unilateral SUA în 2018 din acordul nuclear privind Iranul încheiat de predecesorul său, Barack Obama, şi a început să reimpună sancţiuni regimului de la Teheran.