Potrivit studiului GfK privind scena de retail la nivel european, consolidarea afacerilor din retail de anul trecut va continua şi în acest an. Pentru ţările UE, creşterea va fi de aproximativ 1% pe baza valorilor euro nominale. Vor exista evoluţii pozitive în special în România +7%, în statele baltice, în jur de 5%, care, treptat, prind din urmă pieţele mai mature, în Suedia +5% şi Spania +4%.

În România, puterea de cumpărare este printre cele mai mici din Europa iar situaţia este similară celei din fostele ţări sovietice, Bulgaria, Serbia, Bosnia – Herţegovina, Macedonia şi Albania.

Regiunile ţării unde puterea de cumpărare înregistrează un mic salt faţă de restul zonelor sunt: Bucureşti şi judeţele Timiş şi Cluj, conform studiului GfK privind scena de retail european, cuprinzând cele mai recente evoluţii şi prognoze pentru 2016.

În 2015, economia a crescut, iar rata şomajului a scăzut în majoritatea ţărilor, evoluţie care se reflectă în puterea de cumpărare care a crescut în Uniunea Europeană cu o medie de 3,7% faţă de anul precedent. Acest lucru a oferit fiecărui cetăţean UE o medie anuală de 15.948 euro pentru consum, chirie, economii şi contribuţii pentru pensii.

Indicatorii de piaţă evaluaţi de GfK pentru un total de 33 de ţări europene analizate sunt puterea de cumpărare, ponderea cheltuielilor populaţiei în retail din cheltuielile totale, inflaţia, profitabilitatea spaţiilor comerciale.

În 2015, consumatorii europeni s-au bucurat de costuri reduse pentru energie şi combustibil, precum şi de o situaţie economică bună şi o creştere a veniturilor în multe ţări europene. Totuşi, printre principalii beneficiari ai acestor condiţii favorabile nu s-a numărat şi retailul. Prin urmare, tendinţa de declin a ponderii cheltuielilor populaţiei în retail a continuat şi în 2015. Cota medie pentru toate ţările este de 30%. În timp ce consumatorii au mai mulţi bani disponibili, conform studiului GfK, cheltuiesc aceşti bani în principal pentru servicii, călătorii şi activităţi recreative, mai degrabă decât pentru consum din retail.

Aşteptările legate de inflaţie sunt atenuate de preţurile scăzute pentru materiale brute. În mai multe ţări europene a avut loc mai degrabă o deflaţie anul trecut. Totuşi, pentru 2016, Comisia Europeană anticipează preţuri în scădere numai în Slovenia -0,3%, România -0,2%, Lituania -0,1% şi Bulgaria -0,1%.

Pe parcursul anului trecut, profitabilitatea spaţiilor comerciale a crescut în UE cu aproape 3%, la puţin sub 4.200 euro/mp.

"Aceasta este o veste bună pentru retail care a avut câştiguri timp de doi ani la rând, după o lungă perioadă de declin. Dinamica online a încetinit pe pieţele mai mature şi retailul clasic, în magazine, se adaptează treptat la noile condiţii. Magazinele neprofitabile au fost închise, ca parte a digitalizării ofertelor retailerilor şi a soluţiilor omnichannel. Cele mai mari rate de profitabilitate vin ca de obicei din Europa de Nord, Elveţia şi Luxemburg, iar cele mai mici din estul şi sudul Europei – totuşi, ţările din această regiune câştigă teren în mod continuu", precizează documentul.

Cifrele comunicate de GfK pentru cifra de afaceri şi puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu 2015 pentru monedele naţionale în cauză, aşa cum sunt raportate de Comisia Europeană. AGERPRES