Conform unui studiu realizat în luna noiembrie de către platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro, peste 60% din unitățile de cazare sunt deschise de sărbători cu capacitate maximă, iar 49% oferă pachete speciale pentru sărbătorile de iarnă, cu până la 15% mai mici decât anul trecut.

Gradul de ocupare de Crăciun și Revelion al unităților de cazare

De Crăciun, 34% dintre hotelieri confirmă că unitatea lor de cazare este complet sau parțial ocupată, pe când 12% sunt parțial ocupate, deoarece funcționează cu o capacitate redusă, iar 17% dintre unități nu sunt deschide în perioada Crăciunului.

De Revelion există un grad mai mare de ocupare al unităților de cazare, și anume 38%, iar 10% dintre hotelieri au unitatea de cazare parțial ocupată pentru Revelion, deoarece funcționează cu o capacitate redusă. Peste 12% dintre aceștia confirmă că nu sunt deschiși în perioada Revelionului.

Pentru atragerea românilor de sărbători, hotelierii au pregătit pachete speciale, care să le ofere turiștilor experiențe inedite. Astfel, peste 30% dintre unitățile de cazare respondente oferă activități specifici sărbătorilor de iarnă, precum plimbări cu sania trasă de cai, vin fiert servit la căldura șemineului, program de colinde etc. Peste 35% dintre pachete oferă pensiune completă sau demipensiune cu preparate specifice sărbătorilor de iarnă, inclusiv cine festive de Crăciun. Conform situației actuale, serviciile SPA sunt excluse din pachete, doar 4% dintre hotelieri confirmă că oferă servicii wellness, în funcție de reglementările în vigoare la momentul sejurului.

Bugetul mediu pentru un sejur de sărbători este între 400-650 lei/2 persoane

Majoritatea românilor au optat pentru vacanța de sărbători pentru minim 3 nopți de cazare, astfel peste 65% dintre toate rezervările întregistrate de hotelieri sunt efectuate pentru 3-5 nopți, iar 33% dintre rezervări sunt efectuate pentru 1-2 nopți.

Prețul mediu pentru un sejur de sărbători este între 400 și 650 lei pentru 2 persoane, 58% dintre hotelieri confirmând acest lucru. Dintre rezervările efectuate, 33% au o valoare între 651-1400 lei/2 persoane, iar 9% dintre hotelieri confirmă că pachetele cumpărate au o valoare de peste 1.400 lei.

Deși rezervările înregistrate în această perioadă sunt mai mici comparativ cu anul trecut, hotelirii au adoptat o serie de măsuri pentru atragerea turiștilor. Astfel, 45% dintre aceștia oferă condiții de rezervare flexibile, fără avans sau cu anulare gratuită. Lucru foarte apreciat de turiști, deoarece 59% dintre rezervările efectuate până acum de sărbători s-au finalizat înainte cu 48 de ore de check-in.

O altă măsură pentru sporirea rezervărilor de iarnă este reducerea prețurilor în prag de sărbători, precum și actualizarea prețurilor în ofertă pentru anul următor. Aproximativ 20% dintre hotelieri pregătesc oferte speciale și oferte sezoniere de tip last minute și early booking, iar 12% au inclus în pachetele oferite servicii extra, precum: drumeții, închirieri biciclete, folosirea piscinei exterioare gratuit etc.

Rezoluții pentru 2021: majoritatea hotelierilor speră că turismul își va reveni treptat din februarie

Din studiul efectuat de platforma de înregistrări Travelminit.ro, reiese că 54% dintre hotelieri sunt optimiști pentru anul viitor și speră că turismul își va reveni treptat, începând cu luna februarie, iar 33% nu știu când va reveni turismul la condițiile cu care au fost obișnuiți înainte de pandemie.