Studiu: Infectările anterioare cu COVID-19 ar putea să nu ofere protecție împotriva noilor tulpini descoperite

Potrivit noilor cercetări, s-a descoperit că, la 6 luni după infectarea cu noul coronavirus, răspunsul sistemului imunitar în urma infectării pe cale naturală poate să varieze de la o persoană la alta. Cercetătorii au declarat că aceste constatări, care nu au fost deocamdată evaluate de alţi oameni de ştiinţă, subliniază cât de necesar este ca toate persoanele să se vaccineze pentru a beneficia de protecţie maximă împotriva COVID-19, vaccinurile generând un răspuns imun mai mare comparativ cu infectarea pe cale naturală, notează dpa.com.

Medicul Christina Dold, autoarea cercetării, spune că studiul efectuat este o analiză cruprinzătoare a răspunsului sistemului imunitar după infectarea cu coronavirus, atât la persoanele simptmatice, cât și la persoanele asimptomatice.

“Am constatat că indivizii au prezentat răspunsuri imune foarte diferite de la unul la altul după COVID-19, în cazul unor persoane din ambele grupuri, simptomatice şi asimptomatice, nefiind prezente dovezi ale memoriei sistemului imunitar la şase luni de la infectare sau chiar mai înainte”, a adăugat ea.

Aceasta a mai spus că este îngrijorată cu privire la faptul că acete persoane pot fi expuse riscului de infectare cu COVID pentru a doua oară, având în vedere noile tulpini descoperite.

“Acest lucru înseamnă că este foarte important ca toată lumea să se vaccineze împotriva COVID când se iveşte ocazia, chiar şi atunci când există suspiciunea unei infectări anterioare cu COVID-19”, a adăugat cercetătoarea.

Cel mai aprofundat studiu asupra memoriei imunitare

În cadrul studiului, considerat unul dintre cele mai aprofundate asupra memoriei imunitare efectuat până în prezent, specialiştii au analizat modul în care sistemul de apărare al organismului răspunde la COVID-19. La cercetare au participat 78 de lucrători sanitari simptomatici sau asimptomatici. În plus, opt pacienţi care au suferit forme grave de boală au fost incluşi în studiu, pentru comparaţie.

Probe de sânge au fost prelevate lunar până la şase luni după infectare pentru a se examina diferite elemente ale răspunsului imunitar. Analizele au inclus examinarea anticorpilor, precum şi a răspunsului celular, în cadrul căruia sunt implicate anumite celule ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule B şi celule T.

Echipa a descoperit că persoanele care au prezentat puţine dovezi, sau niciuna, ale memoriei imunitare la COVID-19 la şase luni după infectare nu erau capabile să neutralizeze variantele alfa şi beta ale coronavirusului.

Acest lucru creşte posibilitatea ca infectarea anterioară cu COVID-19 să nu asigure o protecţie suficientă pentru a preveni reinfectarea cu aceste variante, au subliniat cercetătorii.

Sursă foto: Dreamstime