În plus, 52% dintre respondenţi nu ar pune economia mai presus de mediu, în ciuda încetinirii economice cauzată de pandemia COVID-19. Doi din trei europeni au spus că reciclarea este o obligaţie pentru toţi şi că este o nevoie urgentă pentru combaterea acestei probleme. Mai mult de trei sferturi dintre respondenţi reciclează întotdeauna sau adesea toate tipurile de materiale, în vreme ce 76% dintre oameni reciclează adesea ori întotdeauna dozele din aluminiu, ambalajul de băuturi cel mai reciclat la nivel global.

La nivel local, 94% dintre respondenţii din România au spus să este mai important ca niciodată să avem grijă de planeta noastră, după COVID-19, în timp ce 97% declară că vor să facă mai mult când vine vorba de reciclare. Mai mult, 56% au declarat că ar pune problema mediului mai presus de economie, ceea ce arată o clară schimbare de priorităţi.

 „Aceste rezultate ne arată că există o creştere a conştientizării nevoii de a recicla cât mai  multe deşeuri, iar pandemia COVID-19 doar a accelerat acest proces.  Oamenii realizează cât de presantă este această problemă şi sunt dispuşi să depună eforturi pentru a crea o reală economie circulară”, a declarat David Van Heuverswyn, Directorul Every Can Counts Europa

„Cu toate impedimentele care au apărut în ultima vreme din cauza situației globale cu privire la COVID-19, în România încă suntem interesați de reciclare și parcă mai mult ca oricând responsabilitatea oamenilor se reflectă în cantitățile pe care le colectăm în cadrul proiectelor noastre.” a declarat Adina Magsi, Manager Every Can Counts România

Creşterea conştientizării reciclării dozelor din aluminiu

Din 2009, Every Can Counts a contribuit la creşterea conştientizării reciclării dozelor din aluminiu, cu obiectivul de a recicla dozele consumate în Europa în procent de 100%. În 2017, rata de reciclare a dozelor din aluminiu a rămas la 74.5%, însă studiul a arătat că 90% dintre  respondenţi cred că ţara lor ar trebui să recicleze mai multe, dacă nu chiar toate dozele din aluminiu, iar un total de 4 din 10 ar vrea să fie reciclate 100%.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 13.793 de persoane cu vârste peste 16 ani, echilibrat din punct de vedere al vârstei şi genului, în 14 ţări în care Every Can Counts are o iniţiativă locală (Belgia, Serbia, Austria, Ungaria, Grecia, România, Polonia, Republica Cehă, Irlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa), în perioada 5 august – 14 septembrie 2020.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.