Liga Studenților (LS IAȘI) îi solicită premierului Florin Cîțu remanierea lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației. Potrivit Ligii Studenților (LS IAȘI), Sorin Cîmpeanu atentează la siguranța națională a României, protejând plagiatul și persoanele care ocupă funcții cheie în baza furtului academic, destabilizând astfel statul de drept și compromițând interesele României și ale cetățenilor ei.

„Reprezintă un atentat grav la adresa siguranței naționale”

„Sorin Cîmpeanu este cunoscut pentru traseismul său politic și pentru faptul că reprezintă interesele extra-partidice ale cercurilor de persoane cu funcții și interese înalte, dar cu grave probleme de integritate academică. Pe bună dreptate, nu doar implicarea sa în protejarea plagiatorilor cu gulere albe, ci chiar menținerea acestuia în funcția de ministru al Educației reprezintă un atentat grav la adresa siguranței naționale a României, dând astfel gir unor personaje necalificate academic și profesional să ocupe funcții din care iau decizii importante care ne afectează viața și care afectează viitorul întregii țări.” a declarat Matei Pieca, purtător de cuvânt Liga Studenților (LS IAȘI).

„România Educată este de fapt România plagiată! Cîmpeanu periclitează în momentul de față standardele de calitate în învățământul superior și statutul normelor de etică și deontologie în cercetarea academică, punând în pericol integritatea sistemul universitar românesc.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare Liga Studenților (LS IAȘI).

Totodată, organizația face apel la mediul academic românesc și la societatea civilă din România să realizeze toate demersurile necesare pentru a evita compromiterea luptei împotriva plagiatorilor cu funcții și grade înalte și a fabricilor de diplome.

Totul vine după ce, în ultima perioadă, tot mai multe persoane ce au sau au avut funcții publice importante în România, au fost acuzate că și-au plagiat tezele de doctorat. Un exemplu ar fi chiar fostul prim-ministru al României, Victor Ponta sau, mai recent, procurorul Codruț Olaru, membru al CSM-ului.