Premierul Ludovic Orban a declarat că strategia de vaccinare anti-COVID va fi finalizată până săptămâna viitoare şi va fi prezentată public de echipa de coordonare a campaniei condusă de medicul primar militar, locotenent colonelul Valentin Gheorghiţă.

„Strategia de vaccinare va fi finalizată până săptămâna viitoare şi va fi prezentată public de echipa care va coordona…practic, toată campania de vaccinare condusă de domnul colonel doctor Valentin Gheorghiţă, secondat de secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu”, a afirmat Orban, joi, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, după participarea la evenimentul dedicat exerciţiului comun româno-american Rapid Falcon.

Cum se va face priotizarea vaccinării

Şeful Executivului a precizat, întrebat în acest sens, că „prioritizarea vaccinării se va face în funcţie de cantităţile care vor veni şi de ritmul în care vor intra aceste cantităţi”.

„Prioritatea numărul unu este constituită din toţi cei care fac parte din sistemul de luptă medical împotriva COVID, cei care lucrează în spitale, toţi cei care sunt implicaţi în lupta anti-COVID. De asemenea, următoarea prioritate o constituie persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, persoanele care pot să dezvolte forme severe, persoane cu boli asociate. Următoarea prioritate o reprezintă cei care sunt în sectoare strategice ale vieţii sociale, sectoare critice, cum este apărarea naţională, economie, zona de energie, servicii publice, deci practic cei care menţin funcţiile esenţiale în societate”, a declarat Orban.

Distribuția se va face în mai multe etape

Şeful Executivului a menţionat, totodată, că distribuţia la nivel european a vaccinului se va face în mai multe etape, în funcţie de capacitatea de a produce cantităţile contractate.

„Din ceea ce ştim noi, există un contract, semnat deja, pentru 200 de milioane de doze de vaccin şi încă 100 de milioane în rezervă. Pe măsură ce cantităţile sunt produse, ele vor fi livrate către statele membre ale Uniunii Europene, repet, în conformitate cu ponderea pe care o are din punct de vedere al populaţiei fiecare ţară europeană”, a mai spus Orban.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan