Dezvoltarea României suferă. Motivele sunt nenumărate, iar cei care ar putea să miște lucrurile nu o fac suficient de repede. Acesta este unul dintre semnalele de alarmă lansate de antreprenorii români la conferința Capital de zilele trecute.

Povestea despre „dezvoltarea României“, enun­țată scurt de oamenii de afaceri autohtoni, nu este de ieri, de azi, ci are implicații mult mai profunde. Unele măsuri „neproductive“, aplicate haotic, au adâncit domenii considerate, cândva, adevărate „comori“.

„Chimia a fost foarte puternică până în 1990. Acum, toate combinatele chimice sunt închise pentru că prețul gazului nu poate să fie mai mic de «X». Dar cine hotărăște acest «X»? Cei care au putere de decizie ar trebui să spună: «Dă-i gazul acestui om, indiferent cine este el, la prețul pe care-l primesc și ceilalți competitori din Turcia, din Ungaria sau din altă parte». Dacă acolo e o subvenție de 30, tu trebuie să aplici aceleași reguli de competiție“, a declarat Ștefan Vuza, preşedintele Grup Serviciile Comerciale Române, prezent la conferinţa Capital „Dezvoltarea României în 2016“.

Acesta a dat ca exemplu Polonia, care „a spart“ chimia în bucățele, iar o parte din „această chimie“ a ajuns la competitorii străini. Evident, rezultatul este ușor de ghicit: noii proprietari (n.r. – străinii) le-au închis combinatele chimice. „Și acum au zis: «Stop joc, hai să refacem acest motor de creștere». Și au făcut Grupa Azoty din patru combinate de stat și încă trei combinate private“, a explicat omul de afaceri.

„Motor“ și pentru România

Este clar că, și pentru România, domeniul chimiei ar putea fi un adevărat motor, iar dacă ne uităm la PIB, acest domeniu poate duce la „o creştere economică de 10% anual“. Din păcate, e un domeniu nedezvoltat. Cu alte cuvinte, dezvoltarea structurală lipseşte, iar din punct de vedere al mediului privat, este imposibil să se asigure dezvoltarea României „dacă se continuă cu ceea ce se face în prezent“. „Lipsesc antreprenorii. Noi nu avem spirit să ne protejăm sau măcar să vorbim. Dezvoltarea României va suferi pentru că doare. Avem nevoie de un limbaj comun al celor trei medii: mediul antreprenorial, cel politic şi, bineînțeles, media“, a explicat Vuza.

Antreprenorul a adus în discuţie cazul retailerului din bricolaj Dedeman, care a primit o amendă pentru o faptă de acum 11 ani, „chipurile pentru că a deranjat mediul de afaceri“. „Niciun om nu a ieşit să spună că nu e corect ce se întâmplă. Vii peste 11 ani şi îl amendezi cu milioane de euro. Datorită Dedeman, preţurile sunt cu 30% mai mici aici, faţă de cele din regiune“, a punctat Ștefan Vuza. Potrivit omului de afaceri, România are platforme industriale, se poate dezvolta, poate face afaceri infinite. „Azi importăm 8 miliarde. Le putem procesa în această ţară. Avem materii prime, avem oamenii. Avem sare, avem zăcăminte infinite“, a continuat el.