Atacurile armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre au fost condamnate vehement de către Administraţia de la Washington, miercuri seară, notând că astfel de acţiuni subminează securitatea alimentară mondială.

„Aceste atacuri sunt inacceptabile. Arată că preşedintelui Vladimir Putin nu îi pasă de securitatea alimentară mondială”, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de Agenţia France-Presse şi de publicaţia Barron’s.

„Orice atac al Rusiei asupra acestor porturi afectează preţurile produselor alimentare la nivel mondial, precum şi stabilitatea socială şi politică în Africa şi Asia”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Ucraina a acuzat miercuri dimineaţă Rusia că a efectuat atacuri cu dronă asupra porturilor ucrainene Reni şi Izmail, situate pe Dunăre.

„Teroriştii ruşi au atacat cu drone regiunea Odesa în cursul nopţii. Au fost afectate depozite de cereale din porturi de pe Dunăre”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa.

Rusia a intensificat, în ultima lună, atacurile asupra infrastructurii portuare din Ucraina, după retragerea din Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Odobescu a condamnat și ea atacurile

Și România a luat atitudine față de bombardamentele rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, condamnă bombardamentele lansate de armata Rusiei în Portul Reni (situat la 200 de metri distanță de granița dintre Ucraina și România) și Portul Ismail (situat la o distanță de 80 km de vărsarea Brațului Chilia al Dunării în Marea Neagră) întrucât periclitează securitatea alimentară și navigația pe Marea Neagră.

„Condamn cu fermitate atacurile continue ale Rusiei asupra oamenilor nevinovaţi, infrastructurii civile, inclusiv silozuri de cereale, în porturile Reni şi Izmail. Prin aceste încălcări flagrante ale legii internaţionale, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară şi navigaţia în Marea Neagră”, a scris, miercuri, Luminiţa Odobescu pe contul ei de Twitter.

În schimb, MApN a informat că nu au fost identificate ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României după atacurile executate în cursul nopţii trecute de forţele armate ale Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii din porturile ucrainene Izmail şi Reni.

„În ceea ce priveşte atacurile cu drone efectuate în cursul nopţii trecute împotriva infrastructurii porturilor dunărene Izmail şi Reni, situate în apropierea graniţelor României, structurile Ministerului Apărării Naţionale care asigură monitorizarea spaţiului aerian nu au identificat ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României, arată MApN într-un comunicat.