În ultima perioadă s-au întețit articolele din presa americană în care sunt dezvăluite informații provenind de la Servicii Secrete care indică China drept responsabilă pentru criza prin care trece lumea. Săptămâna trecută publicațiile americane au publicat informația conform căreia spionii au primit misiunea să deslușească ce s-a întâmplat la Wuhan. Asta după ce un expert în informații susținuse că asiaticii au scăpat probabil din greșeală virusul din laborator, cercetările fiind făcute pentru a descoperi un medicament pentru HIV.

După toate aceste speculații, astăzi acuzația a venit direct de la cel mai înnalt nivel american: Departamentul de Stat. Secretarul american de stat Mike Pompeo a susţinut duminică faptul că ar exista dovezi semnificative conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator al oraşului chinez Wuhan, localitatea de unde s-a declanşat pandemia de COVID-19.

”Există probe imense că de acolo a plecat”, a insistat secretarul american de stat într-o declaraţie acordată postului ABC, însă a refuzat să spună dacă el crede că virusul ar fi fost eliberat în mod intenţionat de chinezi.

China folosește laboratoare care nu respectă normele

Dar ”China este cunoscută pentru predilecţia ei de a infecta lumea şi de a folosi laboratoare care nu respectă normele”, a ţinut el să adauge, afirmând în continuare că ”nu este prima dată când lumea este pusă în pericol de un virus provenit din laboratoarele chineze”.

Pe de altă parte, Mike Pompeo şi-a exprimat regretul asupra lipsei cooperării din partea autorităţilor chineze pentru a elucida originea pandemiei. ”Ei continuă să împiedice accesul occidentalilor, al celor mai buni medici. Trebuie să putem merge acolo. Încă nu avem eşantioanele virusului de care avem nevoie”, a argumentat şeful diplomaţiei americane.

Declaraţiile sale vin după ce preşedintele Statelor Unite Donald Trump a spus joi că noul coronavirus provine din laboratorul de virusologie din Wuhan şi a ameninţat China cu noi taxe vamale.