Potrivit măsurii incluse în Ordonanța de urgență 70/2020 vechimea în muncă este luată în considerare și în timpul stării de urgență sau de alertă. Având în vedere că o parte din români au contractele de muncă încetate din cauza pandemiei de coronavirus, statul a vrut să simplifice obținerea șomajului obișnuit pentru aceștia.

Ce spune OUG 70/2020

„Prin excepție (…), perioada de suspendare a raporturilor de muncă în temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…), pe perioada stării de urgență și a stării de alertă instituite potrivit legii, se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru indemnizația de șomaj”, scrie în ordonanță.

Concret, vor fi luate în considerare trei luni de vechime pentru calcularea șomajului obișnuit, numai dacă salariaților le încetează contractul de muncă în această perioadă.

Cum se obține șomajul obișnuit

Românii care doresc să beneficieze de șomajul obișnuit trebuie să nu mai aibă un loc de muncă și să aibă o vechime în muncă de cel puțin 12 luni în ultimul an de dinaintea înregistrării cererii de ajutor de șomaj.