Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Finanțelor, contractul de finanțare se ridică la 305 milioane de euro și a fost semnat la București, în 11 noiembrie 2021, și la Luxemburg, în 15 noiembrie 2021, între România și Banca Europeană de Investiții.

În ceea ce privește valoarea împrumutului, acesta reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. EUR (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, arată sursa citată.

Referitor la data finală de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiții foarte avantajoase,aceasta  este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Totodată, Ministerul precizează că acesta poate fi tras în maxim 30 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 mil. de euro.

Proiectul ar urma să fie implementat de Ministerul Sănătății, în calitate de Promotor și agenție de implementare. Sursa citată mai precizează că investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă).

Obiectivele noului proiect

În ceea ce privește obiectivul principal al proiectului, acesta este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt.

Amintim faptul că, având în vedere situația sanitară actuală și evoluția pandemiei de coronavirus, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Referitor la dotările noii unități sanitare, Ministerul Finanțelor anunță că Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje. Acesta ar urma să aibă 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă, urmând să fie finalizat în totalitate în anul 2026.

Trebuie menționat faptul că acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanțelor cu Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea celor spitale regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova.

Încă din luna decembrie 2021, Ministerul Finanțelor a finalizat pașii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Iași și, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, efectuează demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova.