A fost lansat noul DOOM! Dicționarul conține noi cuvinte împrumutate din limba engleză

Marți, 4 ianuarie, a fost lansat noul Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), de către Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române.

Dicționarul, care se află la a treia ediție, conține 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja în limba română, anunță edupedu.ro.

Directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu, a dat și un exemplu cu privire la modificările apărute în noul DOOM și spune că scrierea de la ”înșală” poate fi acum și ”înșeală”. De asemenea, conferențiarul universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător științific în lingvistică mai spune că primele exemplare al DOOM au ieșit chiar marți din tipar.

”Afterschool” a fost inclus în noul DOOM

Adina Dragomirescu spune că, pe fondul migrației și al globalizării, mai multe cuvinte au fost împrumutate din limba engleză, acestea nefiind introduse în vreun dicționar. De aceea, în noul DOOM vom putea regăsi cuvinte împrumutate precum ”afterschool”, ”breaking news” și ”all-inclusive”.

”Ediția a II-a a DOOM a fost publicată în 2005 și de atunci au mai apărut diferite modificări de normă care au fost cerute de uz, fiindcă utilizatorii au început să prefere anumite forme sau să nu mai respecte norma în anumite privințe. Spre exemplu, la profesor s-a păstrat doar varianta cu accent pe „e”, dar în alte situații s-a completat paradigma la verbe, erau doar două persoane, s-au pus toate persoanele ca dicționarul să fie util și pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de română și vor să vadă o formă a unui verb. În plus, s-au mai pus locuțiuni („calea-valea”, spre exemplu). Mai sunt și cuvinte complet noi, împrumuturi din engleză care au apărut în limbă și care trebuiau să fie normate cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toată terminologia coronavirusului”, a declarat directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu, pentru sursa anterior citată.

Adina Dragomirescu a adăugat că noul DOOM va putea fi găsit în curând și în librării și că noua ediție va putea fi consultată online pe site-ul editurii Univers Enciclopedic.