Strategia va fi proastă dacă te vei lua numai după estimările specialiștilor și nu vei analiza cu capul tău traiectoria prețului, avertizează Business Insider.

"Experții în aur" pretind că știu ei cum va evolua cotația, dar de multe ori realitatea îi contrazice.

Publicația americană prezintă evoluția metalului galben pe un interval de un aproape an, 18 decembrie 2015 – 16 decembrie 2016. Și trage câteva concluzii deloc îmbucurătoare pentru cei care au acordat încredere predicțiilor făcute de specialiști cu nume sonore.

Aceștia dădeau sfatul "CUMPĂRĂ". JP Morgan o făcea în mai, când aurul era la 1.270 dolari, Goldman Sachs o făcea în iunie (când cotația era de 1.324 dolari/uncie), iar Merrill Lynch în octombrie (când nivelul se ridica la 1.256). Ei bine, la mijlocul lui decembrie, prețul aurului se cifra la 1.140 dolari/uncie. Toți cei care ar fi mers pe estimările reputatelor companii bancare ar fi avut de pierdut.

În ce privește aurul, nu trebuie să te bazezi niciodată sută la sută pe strategia "cumpără și speră". La fel ca multe alte mărfuri, el poate avea fluctuații nebănuite. În plus, este foarte sensibil la factorul emoțional. Orice eveniment neprevăzut la nivel mondial îi poate influența evoluția, pentru că mulți investitori joacă pe această carte și mulți oameni își asociază opțiunile politice de prețul aurului.

E foarte greu să câștigi bani din aur dacă numai cumperi și aștepți momentul oportun pentru a vinde. Preferabil ar fi să îți construiești o strategie sistematică, bazată pe momentul imediat următor efectuării tranzacției.

Autorul articolului din Business Insider prezintă exemplul unui investitor care a cumpărat la 20 aprilie și a vândut la 20 de octombrie, obținând astfel un câștig de 43%. Numai că acel investitor a observat cum oscilase prețul în toată această perioadă. A observat că tocmai trecuse un "vârf" și începea o scădere. Și nu a mai stat pe gânduri, a vândut, evitând căderea ulterioară.

"Dar cei mai mulți dintre jucători nu știu să speculeze un astfel de moment. Ei se pierd în fantezii cu prețul aurului crescând până la Lună sau chiar până la Marte", notează autorul.