Soțul Olguței Vasilescu a explodat pe marginea unui subiect care vizează în mod direct țara noastră. Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a vorbit despre PNRR și în ce condiții ar putea fi acesta renegociat. El a explicat, punctual, cum se poate modifica PNRR-ul României.

Mai mult, Claudiu Manda, a subliniat că informația potrivit căreia nu se poate modifica PNRR este un fake news absurd. Acesta a punctat că prevederile în vigoare spun clar că se pot renegocia aspecte din programul deja aprobat, sau chiar se poate renegocia un nou plan. Trebuie însă îndeplinite anumite condiții.

„Știrea că nu se poate modifica PNRR este un fake news absurd. Comisia Europeană nu poate transmite României altceva decât ceea ce scrie în regulament. Iar regulamentul prevede clar că se poate renegocia aspecte din programul deja aprobat, sau chiar se poate renegocia un nou plan. Singura condiție este să existe condiții obiective. Iar aceste condiții există în România cu prisosință. Este vorba despre schimbarea radicală a cadrului economic, în urma exploziei prețurilor din energie și a inflației galopante. E vorba deci de probleme serioase, care justifică renegocierea acestui plan, probleme care afectează nu doar România, ci Uniunea Europeană în general”, a scris Claudiu Manda pe Facebook.

Dovada prezentată de Claudiu Manda

Claudiu Manda a postat un extras din Regulament C.E. privind PNRR (documentul integral aici)

„(1) În cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit, în totalitate sau parțial, de către statul membru în cauză ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru în cauză poate înainta Comisiei o cerere motivată ca aceasta să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului prevăzute la articolul 20 alineatele (1) si (3). În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregătirea unei astfel de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic”.

România va renegocia PNRR?

Posibilitatea ca România să se întoarcă la negocieri cu Comisia Europeană cu privire la PNRR a fost avansată și în urmă cu o săptămână. Marcel Ciolacu a explicat, atunci, de ce ar trebui făcut acest lucru. Liderul PSD a spus că social-democrațiivor insista pentru renegocierea PNRR, dacă ajung la guvernare.

Mai exact, este vorba despre anumite capitole din Planul Național de Redresare şi Rezilienţă, a indicat Marcel Ciolacu, la acel moment. Liderul PSD a spus că această posibilitate este prevăzută de Comisia Europeană: “Într-un an se poate renegocia”, adăugând că nu are de gând să-şi asume greşelile făcute de USR în acest plan.