Sorin Cîmpeanu a transmis că va avea marţi, 9 februarie, o şedinţă cu reprezentanţii conducerilor universităţilor şi cu reprezentanţii asociaţiilor studenţeşti din România, în care va fi abordat acest subiect.

„Un subiect principal este acela al burselor studenţilor, care în proiectul de buget nu scad, dar, atunci când creşte cuantumul minim al bursei sociale de la 580 lei la 700 lei, sigur s-ar micşora numărul de burse”, a declarat acesta la Realitatea Plus.

Sorin Cîmpeanu arată ce se va întâmpla cu bursele studenţilor

„Dacă bugetul de burse nu scade, totuşi, prin creşterea cuantumului scade numărul de beneficiari de bursă. Unul din obiectivele discuţiei de mâine este acela de a convinge universităţile româneşti să contribuie cu ceea ce au rezerve, tocmai pentru bursele studenţeşti, să completeze aceste bugete în aşa fel încât să nu scadă numărul studenţilor beneficiari de burse, cel puţin de burse sociale”, a explicat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai susţinut că „niciun student nu trebuie privat de această bursă, dacă i s-a atribuit în acest an universitar”.

Trebuie menționat că acesta i-a răspuns lui Horia Oniţă, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care a declarat că principala asigurare pe care ministrul Educaţiei trebuie să le-o dea studenţilor este că „în contextul creşterii cuantumului burselor pentru 2021, indiferent de modul în care ele se vor finanţa, niciun student care actualmente primeşte nu va fi privat de această bursă începând cu semestrul al doilea”.

Eliminarea transportului feroviar gratuit al studenţilor

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) critică ferm poziţia Prim-ministrului Florin Cîţu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenţilor şi solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri, se arată într-un comunicat transmis de instituție.

„Deşi domnul prim-ministru şi echipa sa nu şi-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele şi priorităţile studenţilor, acesta îşi continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenţi.

În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Florin Cîţu, a informat ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenţiei pentru transportul studenţilor.

Constatăm că domnul Florin Cîţu revine repetitiv asupra eliminării gratuităţii studenţilor la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîţu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîţu de atunci a renunţat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenţia nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?”, se arată în comunicat.