Șomajul tehnic, prelungit pentru acești români! Decizia luată azi, 6 aprilie

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern și propusă de Ministerul Muncii prevede ca persoanele care lucrează la companii care sunt nevoite să îşi restrângă sau suspende activitatea din cauza conflictului din Ucraina vor putea beneficia de şomaj tehnic la valoarea de 75% din salariu.

Imediat după adoptare, ministrul Muncii a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care anunță că OUG-ul se aplică atât pentru companiile care sunt afectate direct de conflictul militar din țara condusă de Volodimir Zelenski, cât și pentru cele afectate indirect.

”Angajaţii companiilor care sunt nevoite să îşi restrângă sau suspende activitatea din cauza conflictului din Ucraina vor putea beneficia de şomaj tehnic la valoarea de 75% din salariu, a decis, astăzi, Guvernul, printr-o OUG propusă de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Măsura se aplică atât firmelor afectate direct de conflictul militar, cât şi celor afectate indirect”, se arată pe pagina de socializarea a ministrului Marius Budăi.

Nu există momentan astfel de cazuri

La finalul ședinței de Guvern din data de 30 martie, ministrul Muncii a declarat că nu există astfel de situații în România, însă nu exclude ca acest scenariu să se întâmple.

Marius Budăi a adus atunci în discuție situația de la TMK, acolo unde oamenii nu și-au putut primi salariile din cauza sancțiunilor impuse Federației Ruse, pe fondul războiului din Ucraina, început la data de 24 februarie.

”Deocamdată nu există cazuri de firme care au astfel de probleme. Dar vor fi probabil cazuri în care societăţi comerciale, aţi văzut cazul TMK, în care ne-am implicat şi am intervenit să îşi poate lua salariile, dacă intervine vreo problemă pe lanţul de aprovizionare şi nu mai au materie primă, cu siguranţă producţia se reduce, atunci avem nevoie de o protecţie socială”, spunea ministrul Muncii la vremea respectivă.

Pe de altă parte, Marius Budăi spune că protecția socială este atât pentru angajator, cât și pentru angajat.

„Angajatorul este sprijinit să nu facă concedieri. Statul preia o parte din cheltuielile cu angajaţii. Mergem pe acea formă de 75% cum s-a mers şi la pandemie. Ordonanţa de Urgenţă va fi valabilă până la 31 decembrie 2022 şi dacă va fi cazul o vom prelungi”, mai spunea ministrul Muncii și Solidarității Sociale.