Conform datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la nivelul anului trecut s-au înregistrat circa 350.000 de tranzacţii imobiliare la nivel naţional, dintre care majoritatea au fost cu locuinţe. Dublarea taxelor percepute la transferul de proprietate la circa 4% ar putea aduce la bugetul statului circa 280 mil. euro, potrivit unui calcul realizat de Dan Ioan Popp, preşedintele companiei Impact Developer & Contractor.
Acesta susţine că măsură nu ar afecta foarte mult cumpărătorii, în condiţiile în care aceste taxe sunt modice comparativ cu alte state europene, precum Belgia, unde nivelul acestora ajunge la 17% din preţul tranzacţiei.
„Suma colectată din această majorare a taxelor poate fi direcţionată spre reducerea TVA la 5% pentru toate categoriile de locuinţe (momentan se aplică doar locuinţelor cu o suprafaţă de maxim 120 mp şi a căror preţ de vânzare nu depăşeşte circa 90.000 euro n.red.). În această categorie s-ar înscrie circa 26.000 de locuinţe, adică stocul de apartamente noi nevândute. Statul ar pierde prin această reducere a TVA exact 280 mil. euro. Diferenţa însă ar putea fi făcută prin impulsionarea pieţei“, a explicat Dan Ioan Popp în cadrul unui semniar pe teme imobiliare organizat de Ziarul Financiar.
Guvernul ia în calcul reducerea TVA la materiale
Romeo Drăgan, directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, a anunţat în cadrul aceluiaşi eveniment faptul că guvernanţii au în analiză posibilitatea reducerii TVA pentru materialele de construcţie.
„Sunt în discuţie mai multe scheme de reducere a TVA, fie la alimente de bază, fie la materiale de construcţii, însă vom avea o poziţie oficială în perioadă următoare pe acest subiect“, a spus Romeo Drăgan.