În acest context, șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a „deplâns” într-un tweet, ”arestările masive” din timpul protestelor pro-Navalnîi de duminică din Rusia şi „utilizarea disproporţionată a forţei” împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Oamenii trebuie să îşi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

De menționat este faptul că acest protest al şefului diplomaţiei UE vine cu puţin timp înainte de vizita sa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană. Aceasta ar urma să fie prima vizită în Rusia a unui şef al diplomaţiei europene din 2017.

Poliţia rusă a arestat câteva mii de persoane

De cealaltă parte, și secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat duminică pe Twitter represiunea Moscovei împotriva protestatarilor anti-guvernamentali. Mesajul a atras reacţia MAE rus care a acuzat SUA de „ingerinţă flagrantă” în afacerile sale interne.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, s-a implicat și el. Acesta a declarat că Marea Britanie condamnă arestările făcute în rândul protestatarilor şi a jurnaliştilor.”Fac apel la @GovernmentRF să respecte dreptul oamenilor de a protesta paşnic. #LibertateaMedia trebuie protejată”, a scris acesta pe Twitter.

Reacțiile din Europa vine în contextul în care, duminică, poliţia rusă a arestat câteva mii de persoane şi a blocat centrul mai multor oraşe, inclusiv al capitalei, în timpul unor noi demonstraţii organizate în toată ţara pentru eliberarea opozantului Alexei Navalnîi. Autorităţile ruse spun că aceste proteste nu au fost autorizate.

În același timp, potrivit organizaţiei specializate în monitorizarea demonstraţiilor, OVD-Info, cel puţin 5,021 de persoane au fost arestate în 85 de oraşe, dar în principal la Moscova (1,608), transmite Reuters. La Vladivostok au fost reţinute peste 120 de persoane.

Proteste masive în Rusia

În oraşul Vladivostok din Extremul Orient, înregistrările video arată protestatari care scandau „Putin este un hoţ” ţinându-se de mână şi mărşăluind la o temperatură de -13 grade Celsius.

Zeci de persoane au protestat şi în Yakuţsk, Siberia, în pofida temperaturii de -42 grade Celsius. La Tomsk, oraşul siberian pe care Navalnîi l-a vizitat înainte de a fi otrăvit anul trecut, în august, forţele de ordine au reţinut 11 demonstranţi.

De menționat este faptul că, printre protestatarii arestaţi la Moscova s-a numărat şi soţia lui Alexei Navalnîi, Iulia, care a fost eliberată ulterior.

De asemenea, Uniunea Jurnaliştilor din Rusia arată că cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost arestaţi.

Reacțiile din Rusia și liderii europeni vin în contextul în care Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors în Moscova din Germania unde a fost tratat după o presupusă otrăvire pentru care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin şi serviciile de securitate ruse.

El face obiectul mai multor proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic.