Şoc total în prag de Revelion! S-a anulat totul. Decizie de ultimă oră

Decizia administrativă a fost luată în dimineața aceasta, la ora 9:00, din cauza condițiilor meteo. Astfel, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat că orașul pe care îl administrează nu va avea organizat nimic special cu ocazia trecerii în noul an.

Potrivit informațiilor transmise de Emil Boc, există posibilitatea de a fi organizate festivități „cu alte ocazii, poate în 24 ianuarie”.

„Am anulat focurile de artificii din cauza prognozei meteo. Va fi ceață. Am luat decizia administrativă în dimineața aceasta, la ora 9:00. Prognoza spune că sunt peste 95% șanse să fie ceață la miezul nopții.

Nu putem să schimbăm direcția ceții. Nu cheltuiam bani publici, ci din sponsorizări, dar îi vom cheltui cu alte ocazii, poate în 24 ianuarie sau cu alt prilej. Nu vom avea nimic la Cluj de Revelion”, a declarat Boc pentru Ziua de Cluj.

Semnal de alarmă în prag de Revelion

Noaptea dintre ani se apropie cu paşi repezi, iar mulţi români vor petrece de Revelion alături de familie sau de prieteni. Autorităţile au impus şi în acest an anumite restricţii, în contextul pandemiei de COVID-19, iar apariţia noii tulpini Omicron a complicat şi mai mult lucrurile. Medicii atrag atenţia că petrecerile de Revelion în spaţii închise prezintă un risc mare de infectare cu coronavirus.

Adrian Marinescu, director medical al Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Bucureşti, ne recomandă să limităm, pe cât posibil, interacţiunile pe care le avem cu persoanele străine, fie că este vorba despre propria locuinţă sau de o petrecere într-un restaurant.

„Cred că problema ar trebui pusă în felul următor: Cum să reușim să reducem starea de infectare? Riscul rămâne, mai ales dacă vorbim despre spațiile închise. Aici va fi destul de greu, indiferent dacă mergem la restaurant sau mergem la cineva acasă.

Este greu de crezut că vom rămâne cu mască sau că vom avea distanțare. Aceste lucruri nu se vor întâmpla. Prin urmare, probabil, cel mai bine ar fi să încercăm să avem cât mai puține interacțiuni cu persoanele străine”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru DCNews.

Testele rapide ar putea reprezenta o soluţie pentru a creşte gradul de siguranţă al acestor petreceri de Revelion, însă medicul subliniază totuşi că rezultatele testelor rapide antigen sunt orientative. “Nu înseamnă că pot reduce cu totul riscul de infectare, dar ar putea să ajute”, afirmă Adrian Marinescu.

„Altfel spus, contează câți vom fi la acea petrecere. În situația în care sunt mulți, nu cunoști exact ce e cu persoanele respective. Pot să fie asimptomatici sau ușor simptomatici. Riscul de infectare există, categoric.

Ar fi și varianta de testare înainte de Revelion. Vorbim despre teste rapide, bineînțeles. Însă, ele pot fi orientative. Nu înseamnă că pot reduce cu totul riscul de infectare, dar ar putea să ajute. Ar fi o variantă de luat în calcul”, a mai declarat directorul medical de la “Matei Balş”.