Ministrul de Interne, Marcel Vela, a publicat marți un Ordin prin care structuri-cheie aflate în coordonarea sa, printre care Departamentul de informații și protecție internă (DIPI, fostul ‘Doi și-un sfert’), Direcția generală anticorupție (DGA) și Corpul de control al ministrului, vor trece în coordonarea secretarului de stat pentru ordine și siguranță publică, funcție ocupată în prezent de Bogdan Despescu. Potrivit Ordinului, Marcel Vela renunță la toate structurile pe care le avea în coordonare. Șeful Internelor va rămâne să coordoneze „la nivel strategic” întreaga activitate a MAI.

Secretarul de stat Bogdan Despescu primește astfel puteri mari și va coordona structuri precum Departamentul de informații și protecție internă, Direcția generală anticorupție, Corpul de control al ministrului, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Direcția audit public intern, Direcția informare și relații publice, Unitatea de politici publice și Direcția generală management operațional.

Implicat în cazul polițistului pedofil

La finalul lui noiembrie 2019, Marcel Vela l-a dat afară pe secretarul de stat Daniel Chirilă, cel care se pensionase din Poliţie la doar 39 de ani şi pe care Viorica Dancilă îl propunea ministru interimar de Interne. În locul lui a fost numit Bogdan Despescu, care în urmă cu câţiva ani a condus Poliţia Română, dar care a fost demis în urma scandalului poliţistului pedofil. În ultima perioadă, Despescu a fost unul dintre adjuncţii şefului IGPR.

Carmen Dan i-a cerut atunci demisia în urma cazului cu polițistul pedofil. Acesta a refuzat, astfel că propunerea de destituire a ajuns pe masa premierului. Prim-ministrul de atunci, Mihai Tudose i-a luat apărarea polițistului, motiv pentru care a intrat in conflict cu propriul partid, iar în cele din urmă a căzut Guvernul.

Chestorul Bogdan Despescu a ieșit nevinovat în cercetarea disciplinară dispusă de fostul ministru Carmen Dan. Despescu va fi noul secretar de stat pe probleme de ordine publică, funcție ocupată până acum de Dan Chirilă. Ministrul Marcel Vela a renunțat și la subsecretarul de stat pe ordine publică și la cel responsabil de relația cu Parlamentul – ofițeri numiți în funcție în timpul guvernului PSD.

Bogdan Despescu a fost demis de la șefia Poliției Române de Mihai Fifor

Șeful Inspectoratului General al Poliției Române, Bogdan Despescu, a fost demis de premierul interimar Mihai Fifor la data de 17 ianuarie 2018. Anterior, ex-premierul Mihai Tudose a refuzat solicitarea ministrului de Interne, Carmen Dan, de a-l demite pe Despescu, în contextul scandalului polițistului acuzat de pedofilie.

Scandalul-monstru dintre Mihai Tudose și Carmen Dan în urma căruia premierul și-a dat demisia

În 9 ianuarie, după declanşarea scandalului din Poliţia Română generat de cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii, ministrul Carmen Dan i-a trimis premierului Mihai Tudose propunerea de schimbare din funcţie a şefului IGPR, Bogdan Despescu. De asemenea, ea a propus înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă.

Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport. Premierul l-a primit și a considerat că eliberarea din funcție nu este necesară.

Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a minţit, spunând că nu mai doreşte să mai lucreze cu ea şi că dacă va fi lăsată să îşi dea demisia o va accepta.

Carmen Dan a refuzat să demisioneze, iar acest conflict a generat decizia luată de Comitetul Executiv al PSD, care i-a retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, acesta demisionând din funcţia de premier.