La cateva zile dupa ce a fost facuta publica de catre Ministerul Integrarii Europene (MIE), „Strategia de dezvoltare a societatii civile pentru perioada 2003-2007” a fost atacata dur de catre ONG-uri. Documentul contine o monitorizare a tuturor finantarilor pe care organizatiile le-au primit din anul 1990 incoace, plus recomandari privind viitoarele alocari de fonduri europene. Ideea de creare a unor „organizatii umbrela” care sa reprezinte societatea civila in dialogul cu autoritatile, informatiile trunchiate despre finantatori si, mai ales, secretomania intocmirii documentului sunt principalele puncte ale unui protest parafat cu semnaturile a 23 de ONG-uri. In textul protestului se arata ca „documentul nu satisface un standard minim de onestitate profesionala, prezentarea metodologiei utilizate. Conduita etica a consultantilor a fost neadecvata: cercetarea a fost realizata fara ca organizatiile vizate sa fi fost informate asupra motivului pentru care ea se desfasoara si nici asupra naturii si volumului informatiilor necesare consultantilor contractati de catre MIE”. Raspunsul Ministerului Integrarii la protestul celor 23 de organizatii a fost de natura ofensiv-defensiva. Cele doua comunicate emise de catre biroul de presa condamna „tendinta regretabila a 23 de ONG-uri de a politiza si de a transforma intr-un subiect de polemica inutila actiunea ministerului”.
Suspiciunea legata de corectitudinea cercetarii si scopul acesteia s-a nascut chiar in momentul publicarii sale oficiale. „In cadrul unei conferinte organizate de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, „Strategia” a fost distribuita intr-o mapa, alaturi de alte materiale. Reprezentantii MIE si ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti au fost descumpaniti in fata reactiei participantilor si au raspuns partial valului de intrebari ce veneau din sala. Cu acest prilej a fost enuntata suma de 180.000 de euro, cat a costat studiul, numele firmei de consultanta belgiene ECO, s-a precizat ca originea fondurilor este Comisia Europeana si ca a existat o licitatie”, explica Ramona Lupu, coordonator relatii publice la Agentia de Monitorizare a Presei (AMP). Potrivit aceleiasi organizatii, „a doua zi dupa conferinta reprezentantii institutiilor care aveau ceva de-a face cu acest document au inceput sa bata in retragere. Documentul a fost treptat „degradat” – ajungand sa se spuna ca este un „draft”, o „cercetare interna”. De altfel, „strategia” a fost ulterior redenumita „Document preliminar de programare multianuala 2004-2006 pentru sectorul societatii civile” si publicat spre consultare pe site-urile MIE si FDSC”. Schimbarea numelui documentului a fost cireasa de pe tort pentru nemultumirea organizatiilor. „Despre ce fel de programare este vorba? Cuvantul mi se pare periculos. Doreste cineva sa „programeze” ONG-urile din Romania si activitatile lor?” spune Renate Weber, presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD).
De altfel, in comunicatul MIE se admite ca titlul initial al documentului a fost „o greseala” si ca acesta este oricum doar o prima varianta, perfectibila. Documentul este supus dezbaterii publice pana pe data de 17 august a.c., ministerul asteptand propunerile si sugestiile organizatiilor. O parte dintre acestea s-au pus deja pe treaba, urmand sa prezinte in curand varianta lor la documentul MIE.
Referitor la firma de consultanta care se ocupa de proiect, un raspuns al Comisiei Europene lamureste ca este vorba despre ECO Bruxelles, care a fost selectionata pe baza unei licitatii. Contractul de 180.000 de euro este un contract clasic pentru asistenta tehnica pe termen scurt. Suma pe care ECO Bruxelles o va primi va fi direct proportionala cu calitatea raportului final intocmit de aceasta, mai transmite Comisia Europeana. Raportul final inseamna centralizarea propunerilor organizatiilor si refacerea studiului. Miza este foarte mare: ultima varianta a documentului va fi decisiva pentru felul in care ONG-urile vor primi bani de la Comisia Europeana, pana in 2007.     N

Stiri

131 de milioane de euro pentru scoli, de la Banca Europeana de Investitii
BEI acorda un imprumut de 131 milioane euro pentru reabilitarea a 1.400 de scoli din Romania. Din acestia, 80% vor fi folositi pentru scolile de la sate. Se urmareste reducerea decalajului intre nivelul de educatie din zonele urbane si cel din zonele rurale. Aceasta finantare face parte dintr-un program lansat in 1997, prin care s-au reabilitat pana in prezent 1.200 de scoli.

Proiect pentru asistenta comunitatilor rurale
Centrul de Asistenta Rurala deruleaza un proiect privind dezvoltarea institutionala din mediul rural, cu finantarea Local Government Institute, Budapesta. Proiectul, intitulat ATHENA, a debutat in luna iulie 2003 si se va finaliza in luna decembrie 2004.
O parte din obiective: dezvoltarea de strategii locale care sa ia in considerare problemele ridicate de comunitate si care sa implice dialogul public (aceste strategii sunt cerute de catre SAPARD si sunt de o importanta vitala); implementarea unui obiectiv problematic mentionat in cadrul strategiei locale printr-o actiune concreta la nivelul comunitatii. In cadrul proiectului vor fi selectate opt comunitati care se vor implica in toate activitatile, urmand ca pentru activitatea de implementare a unui obiectiv problematic sa se faca o selectie de proiecte, pentru care este alocat un buget de 12.000 USD.

Pentru mai multe detalii, puteti contacta coordonatorul proiectului: Claudia Novac, Centrul de Asistenta Rurala, Piata Istria nr. 6, telefon: 0256-221470, fax: 0256-221469, email: cnovac@rural-center.org.

Curier finantari

Dora Patrascu: „Am citit cu un foarte mare interes articolul intitulat „Noutati Finantari” din ultimul numar al revistei Capital; ce mi-a atras foarte tare atentia este rubrica despre Proiectul Tinerilor Profesionisti. Nu am gasit insa nici o posibilitate de contactare a responsabililor programului. Va rog sa imi transmiteti orice informatie utila referitoare la programul amintit.”
Programul „Young Professionals” va fi lansat oficial saptamana viitoare. De asemenea, el este tratat pe larg in pagina „Cariere” din numarul viitor al revistei Capital. Informatii suplimentare: www.infoeuropa.ro, precum si la Ministerul Administratiei si Internelor.