Luni seară ia sfârșit procedura de vot a conservatorilor britanici, prin care va fi desemnat succesorul premierului demisionar Theresei May. Marți va fi anunțat marele câștigător, care, după toate probabilitățile va fi controversatul Boris Johnson, un campion al susţinătorilor Brexit.

Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, fostul primar al Londrei şi un fost ministru de Externe, luptă împotriva lui Jeremy Hunt, în vârstă de 52 de ani, actualul şef al diplomaţiei britanice, informează presa internațională.

Potrivit unei anchete de opinie publicată de blogul conservator Conservativehome, Boris Johnson ar urma să obţină 73% din voturi, el fiind marele favorit în a fi desemnat noul premier al Marii Britanii.

Johnson este adeptul unui Brexit dur, fără un eventual acord cu Uniunea Europeană, el anunțând deja că va propune un sistem ”pe puncte” pentru a controla imigrația, tema principală în referendumul de Brexit.

”Trebuie să fim mai severi cu cei care abuzează de ospitalitatea noastră. Alte țări, ca de exemplu Australia, au niște sisteme excelente și ar trebui să învățăm de la ele”, a declarat el, cu privire la imigranții care își caută un loc de muncă în Marea Britanie.

Învingătorul dintre Boris Johnson și  Jeremy Hunt urmează să fie desemnat lider al Partidului Conservator şi să se prezinte miercuri în faţa reginei Elizabeth a II-a, care îi va încredinţa responsabilitatea de a forma Guvernul.