Cifrele au fost extrase pe baza datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății pentru perioada 1 septembrie – 14 octombrie 2020. Acesta este bilanțul COVID-19 în UE de la începutul toamnei, reperul aproximativ al valului 2, conform romaniacurata.ro

Pe ce locuri se află România

România se află pe locul 3 la numărul efectiv de decese (1957), după Spania (3769) și Franța (2212). Treubuie menționat că cele două țări au populație de 2-3 ori mai mare și raportează fiecare de peste 5 ori mai multe cazuri. Dacă acest lucru este luat în considerare, suntem de fapt înaintea lor, transmite sursa menționată.

În cazul fatalității, țara noastră se află pe locul 2 la fatalitate. Acest lucru reprezintă decesele raportate la numărul de cazuri confirmate. În cazul României, rata este de 2,7%. Deasupra noastră se află bulgarii, cu 3,2%. Media UE în aceeași perioadă este de 0,7%. Totuși, bulgarii au mult mai puține cazuri confirmate chiar și prin raportare la populație.

De asemenea, România ocupă locul 1 la mortalitate. Aceasta reprezintă decesele raportate la milionul de locuitori. Țara noastră a înregistrat 101 în timp ce Spania este pe locul al doilea cu 80 iar media în UE este de 29.

Cum este calculată fatalitatea

Fatalitatea este calculată prin raportarea numărului de decese la numărul de cazuri identificate din aceeași perioadă. Are trei rezerve metodologice majore.
– numărul real de infectați este necunoscut iar numărul celor descoperiți depinde de cât și cum se testează (v. CFR vs IFR).
– există un decalaj între raportarea primului test pozitiv și deces, care poate varia de la o țară la alta. Acest interval mediu nu este furnizat nicăieri iar plaja de variație este mare – poate fi o săptămână-două sau chiar mai mult dar poate coborî la o zi-două, sau, în unele cazuri, infecția este confirmată abia odată cu decesul sau chiar după.
– procedura de stabilire a cauzei decesului diferă de la o țară la alta, astfel că cifrele nu sunt mereu compatibile.

Cum este calculată mortalitatea

Mortalitatea este calculată prin raportarea numărului de decese la un milion de locuitori. Față de fatalitate, primele două dezavantaje metodologice nu mai sunt relevante, al treilea în schimb rămâne. De aemenea, cifra este influențată nu doar de capacitatea sistemului medical ci și de răspândirea efectivă a bolii – unele țări stau mai bine doar pentru că s-au ferit sau au fost ferite mai bine de virus.