Datele prezentate marţi, 20 octombrie, de către Grupul de Comunicare Strategică indică faptul că 3.400 de noi cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost depistate în ultimele 24 de ore în România.

Bilanţul total de la debutul pandemiei urcă astfel la 186.254 de cazuri.

Decesele rămân şi ele la un nivel destul de ridicat: 65 de români au pierdut lupta cu viaţa din cauza noului coronavirus în ultima zi, iar totalul este foarte aproape de pragul psihologic de 6.000 de morţi, mai exact 5.996.

Din datele analizate, cel mai grav este faptul că numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă a atins, marţi, un nou record de la debutul pandemiei în ţara noastră.

10.266 de români sunt internaţi în spitalele din România cu COVID-19, dintre care 768 sunt în stare gravă la Terapie Intensivă!

Din imaginea următoare se poate observa că marţi, 20 octombrie, Bucureştiul (3,23) şi judeţul Alba (3,06) sunt singurele zone unde indicenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depăşeşte 3 la mia de locuitori. Judeţul Harghita este şi el aproape de acest nivel, urmat la egalitate de Caraş-Severin şi Vâlcea.

Pe teritoriul României, 20.352 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.880 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.285 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 16 persoane, mai transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Situaţia tragică din secţiile de Terapie Intensivă, dezvăluită de un medic de la Spitalul Judeţean din Ploieşti

Violeta Tănase, medic primar la Spitalul Judeţean din Ploieşti, a declarat pentru Digi24 că, de câteva săptămâni, medicii aleg între pacienți și decid pe cine salvează, pentru că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Celor cu mai multe șanse de supraviețuire li se dă o șansă în plus. Ei obțin locul la Terapie Intensivă, atunci când se eliberează. În rest, bolnavii care ar avea nevoie de Terapie Intensivă așteaptă și câte 72 de ore în Unitatea de Primiri Urgențe, pentru că nu au loc.

“De două-trei săptămâni suntem în această situație critică”, a recunoscut medicul.

Ea a susținut că Centrul Național de Coordonare nu a a mai ajutat și practic toți pacienții gravi – și nu sunt puțini – au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal.

„Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de Terapie Intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna”, a arătat medicul Violeta Tănase.

Ea a tras un semnal mare de alarmă cu privire lipsa cadrelor medicale.

„Cei care mai suntem încă sănătoși trebuie să ne ocupăm de pacienți, care sunt la fel de mulți cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenți detașați, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID.

Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID și unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineață, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineață, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți. Rezidenții, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonați de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuși, în perioada de pregătire”, a explicat dr. Violeta Tănase.

„Sunt cam trei săptămâni de când nu au mai avut soluții pentru noi, pentru că Bucureștiul a fost plin și județele din jurul nostru de asemenea pline”, a adăugat medicul. Adică am ajuns acolo unde nu voiam să ajungem, nu? a mai fost întrebată Violeta Tănase. Răspunsul este dezarmant: „Da! Ați crezut că n-am ajuns? Nu, am ajuns!”, a spus medicul.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea