Mircea Iliescu, cercetător român la Cambridge, a fost pus într-o situație fără precedent. Deși în Registrul Național de Vaccinare figurează cu o singură doză administrată, Iliescu a făcut demersuri pe lângă autoritățile britanice pentru a obține dovada imunizării cu prima doză, informează Adevărul.

Mai exact, cercetătorul și-a făcut prima doză de vaccin în Marea Britanie și a decis să facă rapelul în România. Odată ajuns la centrul de vaccinare, acesta a primit o informația la care nu se aștepta. Autoritățile i-au comunicat că nu îi poate fi eliberată adeverință de vaccinare, deși prima doză era înregistrată în sistem.

„M-am prezentat la un centru de vaccinare în Bucureşti, mi s-a explicat că ei îmi fac rapelul fără probleme, dar că nu au cum să-l bage în sistem ca rapel, chiar dacă ei văd dovada primei vaccinări din Marea Britanie. Mi-au scris doar de mână o adeverinţă”, a declarat Mircea Iliescu.

În acest context, cercetătorul susține că situația nu este singulară. Potrivit acestuia sunt foarte mulți români care și-au făcut prima doză în străintate, iar probleme poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile ar dori să ia măsuri în acest sens.

„Suntem mulţi români care trăim între două ţări şi suntem în situaţia asta. Cred că o echipă de IT-işti ar reuşi să găsească o soluţie pentru a recunoaşte vaccinarea şi din ţările terţe şi sunt oameni de la Institutul de Sănătate Publică capabili să recunoască documentele oficiale pe care noi le avem. Am înţeles că se şi lucrează la asta”, mai spune Iliescu.

România nu recunoaște dozele de vacccin administrate în străinătate

Pentru a nu se repeta acest lucru, cercetătorul a făcut o cerere către Registrul Național de Vaccinări, astfel încât ambele doze să îi fie recunoscute de autoritățile române și să poată obține certificatul de imunizare.

Răspnusul primit de la Registru a fost unul fără precedent. Sursa citată i-a răspuns cercetătorului că statul român nu recunoaște documentul de imunizare emis în Marea Britanie.

Mircea Iliescu susține că este nevoie de o serie de informații oficiale pe care toate statele să le agreeze. De asemenea, el adaugă că  sistemele informatice trebuie să fie interconectate.

„Pentru a vă oferi ceea ce doriţi dumneavoastră, trebuie să existe nişte informaţii oficiale, agreate la nivelul tuturor statelor, să avem siguranţa că dovezile prezentate de toţi cetăţenii din diaspora sunt cele oficiale, iar sistemele informatice să fie interconectate”, l-au informat autoritățile române.

De cealaltă parte, Marea Britanie recunoaște fără niciun fel de problemă dozele de vaccin anti-covid care au fost făcute în România.