Mai precis, situația din Belarus nu este una plăcută. Amplele proteste din țară l-au făcut pe președintele Alexandr Lukashenko să apeleze la ajutorul lui Vladimir Putin, astfel că aceștia se vor vedea azi la Sochi.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar  urma să acorde ajutor militar și economic și va încerca să aducă țara în sfera de influență.

Lukashenko i-a cerut liderului de la Kremlin să înființeze o poliție de rezervă pentru a interveni în cazul în care situația se va denatura. În plus, Rusia a spus că va trimite parașutiști în Belarus pentru exerciţii militare comune. Mai mult decât atât, Rusia s-a mai oferit și să restructureze și să susțină sistemul bancar.

SUA va veni cu sancțiuni pentru Belarus

Statele Unite ale Americii (SUA) au anunțat că vor impune o serie de sancțiuni pentru Belarus. Acestea vin în contextul în care Uniunea Europeană a anunțat deja că va adopta anumite măsuri.

„Ar trebui ca în următoarele câteva zile să putem elabora lista adiţională de sancţiuni pe care le vom impune în paralel cu cele adoptate de UE”, a declarat numărul doi al Departamentului de Stat american, Stephen Biegun.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat miercuri cele 27 de state-membre ale UE „să accelereze” sancţiunile împotriva Belarus, în contextul în care Ciprul a blocat adoptarea de noi măsuri europene împotriva Minskului.

Miniştrii europeni ai afacerilor externe au dat în august undă verde pentru sancţionarea celor responsabili de reprimarea mişcării de contestare împotriva preşedintelui Lukaşenko.

Consiliul UE a stabilit o listă de persoane împotriva cărora ar urma să fie impuse interdicţii de deplasare şi îngheţarea conturilor. Potrivit unor surse diplomatice, lista conţine în prezent în jur de 40 de nume.

Biegun, care vorbea cu jurnalişti prin telefon, a estimat că Moscova îşi asumă un mare risc susţinând reprimarea unei importante mişcări populare de contestare a realegerii preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

„Dacă Kremlinul va continua pe această cale, el riscă să vadă poporul belarus, care nu are nimic împotriva Rusiei, ridicându-se contra Moscovei”, a spus numărul doi al diplomaţiei americane.